Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Kozlu Müzik Festivali’nin iptaliyle ilgili gelen eleştirilere yanıt verdi.

Vali Tutulmaz, geçtiğimiz yıl Kozlu Festivali’nde alkol konusunun oldu bittiye getirildiğini ancak mevzuata uymadığını belirtti. Tutulmaz, geçtiğimiz sene festival yetkililerinin yalnızca müzik festivali yapacaklarına yönelik başvuruda bulunduklarını belirterek
"Kozlu ilçesinde bir festival iptalinden söz ediliyor. Festivali kim yapmak istiyorsa, o iptal etmiştir. Bununla kamunun herhangi ne sorumluluğu, ne de dahiliği vardır.
Meseleyi daha iyi açmamız açısından, ‘geçen yıl izin verildi, bu yıl neden verilmiyor?’ deniyor. Geçen yıl izin verilmedi, ama bu iş oldu bittiye getirildi. Festival devam ederken müdahale edilmesi farklı yönlere çekileceği için polis biraz daha işin üzerinde durarak, ‘bu iş sıkıntı olmadan nasıl çözülebilir’e baktı.
Kozlu ilçesindeki etkinliğin adı alkol festivaliyse mevzuat buna müsaade etmiyor.’’

‘’BAŞKAN ALİ BEKTAŞ’I ARAYARAK GEÇEN YIL OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ (FESTİVALDE ALKOL SATIŞI), BU YIL OLDU BİTTİYE GETİRMEYİZ DEDİM’’

‘’Geçtiğimiz yıl firma, ‘müzik etkinliği yapmak istiyoruz’ diyerek başvuru yapıyor. Ne alkol diyor, ne farklı bir şey söylüyor. Kozlu Belediyesi’nin başvurusunda ise Müzik Festivali olarak geçiyor. 
Kozlu Belediyesi, Kozlu Kaymakamlığı’na, müzik festivali yapmak için başvuruyor. Ancak festival alanında realite öyle değil. Orada stantlar kurulmuş, açıktan alkol satılmaya başlanmış. Bunlar hukuka aykırı. Bundan bizim haberimiz olmadı, ertesi gün bana bilgi verildi. Durumu araştırdık. Organizasyona böyle bir izin verilmemiş. Toplumdan tepkiler yükseldi. Bir oldu bittiye gelme var. Festival sırasında müdahale edilseydi daha farklı anlaşılırdı. İyi kötü bu yıl idare edelim, gelecek yıl bunun tedbirini alalım dedik. 
Geçen yıl ki organizasyon sonrası, ‘Alkol Festivali’, ‘Alkolün dozunu kaçıran gruplar birbirine girdi’, ‘Kozlu’da konser sonrası ortalık savaş alanına döndü’, ‘Gözaltılar var’, ‘Dindar nesil isteyen AK Parti kendi belediyesi eliyle açık alanda alkol satılmasına müsaade etti, kavga çıktı’, ‘Festivalde çıkan kavgada yumruklar konuştu’, ‘Vatandaşlar panik yaşadı’ ve ‘Konser alanında kavganın görüntüleri’ başlığıyla haberler çıktı. 
Bu yıl aynı sorunlarla karşılaşmamak için Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ı arayarak, ‘geçtiğimiz yıl uygulamada oldu bittiye getirdiniz, bu yıl oldu bittiye müsaade etmeyiz. Kozlu Kaymakamı ve Kozlu Belediye Başkanı olarak bir araya gelin, festivalin çerçevesini çizin’ dedim.’’

‘’FESTİVAL RUHUNA UYGUN YAPILAMAYACAĞINDAN İPTAL EDİLMİŞ, RUHUNA UYGUNLUĞU NEDİR?’’

Kozlu Kaymakamlığındaki ilgili birim sorumluları ve firma yetkilileriyle toplantı gerçekleştirildiğine dikkati çeken Tutulmaz, ‘’Kozlu İlçe Emniyet Müdürümüz, bu toplantıda mevzuatı anlatıyor. Geçen yıl oldu bittiye getirildiği için aynı şekilde olmaz deniyor. Devlet, kanun ve yönetmelik çıkarmış. Bizim; valilik, emniyet, Jandarma ve belediye olarak buna uyma zorunluluğumuz var. Yani mevzuatı kendilerine hatırlatıyoruz. Burada; ‘kanun ve yönetmeliklere uymak kaydıyla festivali yapabilirsiniz’ diyoruz. Kanun buna müsaade etmiyorsa, kim edebilir? Hukuk devletinde herkes kanun ve yönetmeliklere uygun hareket etmek zorundadır. Festival tüm ilçelerde usulüne uygun olarak yapıldı. Kim, kime engel oldu? İzinler verilmiştir. Valilik, kaymakamlık ve emniyet olarak herhangi bir festivali engelleme gibi bir tavrımız yoktur. İzinde verilmiştir. Alkol festivaliyse adı mevzuat buna müsaade etmiyor. Zaten böyle bir talepleri de yok, müzik festivali yapacağız dediler, bizler de buna izin verdik. Organizasyon firma da ‘Festivali ruhuna uygun şekilde yapamayacağımızı gördüğümüz için iptal ediyoruz’ diyor. Festivalin ruhuna uygunluğu nedir? Onların bileceği bir iş, bizim festival ruhumuzla onların ki farklı demek ki... Valilik ve kaymakamlıkla alakalı bir yasaklama yok, kanunlar çerçevesinde izin verildi. Aynı yanlışı tekrarlamadık, talepler farklı, yapılanlar farklı, biz kanunları hatırlattık o kadar’’ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim