Türkiye’de konut fiyatları son 2 yılda rekor yükselişler gösterirken, son dönemde artış hızı bir miktar yavaşladı. Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksine göre, nisan ayında konut fiyatları yüzde 121.3 yükseliş gösterdi. En yüksek artışı gösteren bölgeler ise her geçen gün değişiyor. Pandemi döneminde yazlık bölgelere kaçış ve sonrasında başta Ruslar olmak üzere yabancıların talebiyle son 2 yılda Muğla ve Antalya bölgeleri zirveden inmiyordu. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında ise zirveye ‘deprem risksiz’ şehirler çıktı. Özellikle İstanbul depreminin yeniden gündeme gelmesiyle hem İstanbul’a yakınlığı hem de deprem risksiz olması nedeniyle Trakya bölgesi zirveye oturdu. Şimdi bu trendi ‘enerji’ değiştirdi ve Zonguldak-Bartın bölgesi konut fiyat artışlarında zirvenin yeni sahibi oldu.

GAZ KEŞFİ ETKİSİ

Türkiye’nin doğalgaz keşfi, Zonguldak Filyos’un bir enerji üssü olmasının önünü açmıştı. Keşifle birlikte bölgede gayrimenkul piyasasında hareket başlasa da asıl etki gazın devreye alınmasına yakın tarihlerde başladı. Ocak ayından itibaren konut fiyat endeksinde üst sıralara çıkan Zonguldak-Karabük-Bartın bölgesi, mart ayında yüzde 161.49 ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Filyos Gaz İşleme Tesisi’nde Karadeniz gazının devreye alındığı nisan ayında da yüzde 147.05 artışla Türkiye genelinde konut fiyat artışının lideri oldu. Zonguldak- Karabük-Bartın bölgesini komşu illeri Kastamonu-Sinop-Çankırı takip ediyor. Bu bölge, martta yüzde 159.81 ile ikinci olurken, nisanda ise yüzde 142.23 fiyat artışı ile üçüncü sırada yer aldı.

Fatih Dönmez KEİPA Komisyon Toplantısı açılışında konuştu! Fatih Dönmez KEİPA Komisyon Toplantısı açılışında konuştu!

ARSA ARZI KISITLI

Bölgedeki gayrimenkul piyasasına ilişkin bilgi veren Batı Karadeniz Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taşdelen, “Doğalgaz keşfinin ardından bu bölgenin enerji üssü olması ilgiyi artırdı. Aynı zamanda deprem açısından da güvenli. Özellikle sanayi endüstri bölgelerindeki arsa fiyatlarıyla beraber konut fiyatları da artışa geçti. Hem yatırım yapmak isteyenler oldu, hem de keşif sonrası bölgede çalışmaya gelen 5-10 bin kişi ile konut talebi arttı. Filyos, Çaycuma, Saltukova ve Filyos’a komşu olan Bartın çok talep görüyor. Bölgemizde arsa arzı da kısıtlı olduğundan fiyatlar yükselişe geçti. İmarı bulunmayan çok arazi var. Belediyeler şu anda imar revizyon çalışmaları yapıyor” bilgisini verdi.

BAKİR BÖLGE, ÖNÜ AÇIK

Zonguldak’ın yatırım açısından bakir bir bölge olduğunu ve enerji üssü olması dolayısıyla önünün çok açık olduğunu söyleyen Taşdelen, “Filyos’ta metrekaresi 300-400 lira olan arsalar şimdi 5-7 bin liradan satılıyor. Konut fiyatları da 2 kat arttı. Zonguldak merkezde 1.5 milyon lira olan konutlar 3 milyon liraya çıktı. Bölgenin önü açık, artış daha da sürecek” dedi.

KİRALIKTA BARTIN ÖNDE

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt de bölgedeki satılık ve kiralık fiyatları hakkında bilgi verdi. Öğüt, şunları söyledi: “Endeksa’nın satılık konutlar için ortaya koyduğu Mayıs 2023 verileri incelendiğinde Kastamonu, Zonguldak, Bartın ve Sinop illeri arasında satılık konut fiyatı öne çıkan il Sinop oldu. Kastamonu ve Zonguldak’ın yıllık satılık konut fiyat değişim oranları birbirine yakın seyrediyor. Endeksa’nın kiralık konutlar için ortaya koyduğu Mayıs 2023 verileri incelendiğinde ise Kastamonu, Zonguldak, Bartın ve Sinop illeri arasında kiralık konut fiyatları en yüksek oranda değişim gösteren il Bartın oldu. Son 1 yılda kiralık konutların fiyat değişimi yüzde 181.03 olan Bartın’ı yüzde 177.39 artışla Zonguldak takip etti.”

Kaynak- Posta 

Editör: Melisa Sapaz