Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesi'ndeki ormanlık alanda yüzyıllık meşe ve kayın ağaçları kesiliyor. Kandilliler ağaçların neden kesildiğini soruyor

Duvar Gazetesinden Hacı Bişkin’in haberine göre Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bağlı Kandilli beldesinde yer alan ormanlık alanda yüzlerce yıllık ağaçlar kesiliyor. Meşe ve kayın ağaçlarının neden kesildiği konusunda bilgi sahibi olmayan Kandilliler duruma tepkili. Bölge halkı için önem arz eden ormanlık alanın bu şekilde tahrip edilmesi ve ağaçların işaretlenmesinin durdurulmasını isteyen bir kişi, “Burada çok vahşi bir çalışma yapılıyor” diyor. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü ise kesilen ağaçların yerine fidan diktiklerini söyleyerek tırlarla taşınan ağaçların akıbeti hakkında açıklamalarda bulundu.

ORMANLIK ALAN MADEN BÖLGESİNDE

Ağaç kesimlerinin yapıldığı bölge aynı zamanda maden bölgesi. Dört yıldır aralıklarla ağaç kesiminin yapıldığı ve geçtiğimiz aylarda ara verilen ağaç kesimlerine 2 hafta önce yine hız verildi. Tırlarla taşınan ağaçların nereye götürüldüğü bilinmezken bugüne kadar bölgede kaç ağacın kesildiği de konusunda da herhangi bir açıklama yapılmadı. Kandilli’de kesilen ağaçların Borcam Kovars Madenine yakın olması ve hemen aşağı bölümünde başka bir kömür madeni alanının bulunması bölge halkını endişeye düşürüyor.

Kesilecek ağaçlar sprey boyalarla işaretlendi

Bölgede yaşayan bir kişi çalışmaların özellikle akşam saatlerinde yapıldığını söyleyerek şu bilgileri verdi: “Burada büyük bir kıyım var. Bizler kıyımı sadece aşağı Kandilli yolundaki İncirli isimli ormanlık alanda görüyoruz. Diğer bölgelerde nasıl bir kıyım var onu bilmiyoruz. Çoğu bölge kelleştirilmiş durumda. Kesilmeyi bekleyen ağaçlar da mavi boyalarla işaretlenmiş. Bölgede yaşayan insanların çoğu ağaçların neden kesildiğini bile bilmiyor. ‘Kışlık için odun kesiliyor’ diyen bile var. Ayrıca kesim işinin müteahhitlere verildiğini de biliyoruz. Bu müteahhitler de pervasızca hareket ediyor. Bu kıyıma acilen dur demeliyiz.”

BELEDİYE BAŞKANI: YETKİ ALANIMIZ DIŞINDA

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ise ormanlık alanda yapılan ağaç kesimiyle ilgili şunları söyledi: “Bu bölge orman müdürlüğünün sorumluluğunda. Burada gençleştirme çalışmaları yapıldığı söylendi. Bölge yetki alanımız dışında olduğu için burada başka neler yapıldığı konusunda başka bir bilgimiz yok. Bu bilgilerin dışında başka bir şey söylememiz de doğru olmaz. “

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YANIT

Beldede yaşayanlar Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü’yle görüştüklerini, kendilerine ağaç kesimlerinin ‘gençleştirme’ çalışmaları nedeniyle yapıldığını söylüyor. Ancak ağaç kesimlerinden sonra bölgenin çoraklaştığını belirten Kandilliler, ağaç kesiminin müteahhitlere verildiğini söylüyor. Konuyla ilgili aradığımız Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü'nden bir yetkili ise şu bilgileri verdi: "Bölgede yaşayan vatandaşlar bize 'burada ne oluyor' diye sorduklarına kendilerine gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz. Burası endüstriyel saha. Kesilen ağaçlar çöküş aşamasında. Bu ağaçlar hızlı gelişen ağaçlar. Kesilen ağaçların yerine fidanlar dikiyoruz. Bölgeyi tekrar canlandırıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ise kesilen ağaçları ihale yoluyla satışa çıkartıyor. Bu para da devletin kasasına giriyor."