Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde Kurban Bayramı dolayısıyla geleneksel bayramlaşma töreni düzenlendi. Öğretmenevi’nde gerçekleşen programa İlçe Kaymakamı Mehmet Yapıcı ev sahipliği yaptı.
İlçe protokolü, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Kaymakam Mehmet Yapıcı’nın konuşması damga vurdu.
Tayin nedeniyle önümüzdeki günlerde Ereğli’den ayrılacak olan Kaymakam Yapıcı, bayram tebriğinin ötesine geçen bir konuşma yaptı. Hem devlet anlayışına dair derin mesajlar verdi hem de Ereğli’ye adeta veda etti.
“Güçlü devlet olmadan güçlü medeniyet kurulamaz”
Yapıcı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Toplum hayatının ulaştığı en yüksek mertebe devlettir. Medeniyetin vazgeçilmez şartı devlettir. Devlet kuran her toplum medenileşir. Devlet; kurumlar, kurallar ve iş bölümü demektir. Güçlü devlet olmadan güçlü medeniyet kurulamaz.”
“Her düzen zamanla kokuşur, değişim kaçınılmazdır”
Yapıcı konuşmasında, değişime direnen anlayışlara da dikkat çekti:
“Tarih ezeli bir akıştır. Hükümler zamanla değişir. Devletler doğar, büyür, gelişir. Her tavrın kendi kanunu, kendi gerekleri vardır. Reformlar her zaman reçeteye bağlı değildir. Her devrin mizacına göre çareler aranmalıdır.
Geçmişe özlemle takılı kalmak, tarihten ders çıkarmanın önüne geçer. Hayatın kanunu değişimdir. Tarihe karşı şuursuz bir muhafazakârlık, intihardır. Zamanın hükmünü takdir etmeyerek eski tavırlarda ısrar eden kavimler, yokluk denizine düşmüştür.
Her düzen zamanla kokuşur. Geçmişi yıkmadan geleceği hazırlamak, inkâr değil ikmaldir.”
“Türk Milleti’nin Bayramı Kutlu Olsun”
Konuşmasının sonunda bayram tebriğini ileten Yapıcı, Ereğli halkına seslenerek:
“Mübarek Kurban Bayramı’nız kutlu olsun. Bütün Ereğlili hemşehrilerimin, güzel ülkemin güzel insanlarının, yüce Türk Milleti’nin ve bütün İslam âleminin bayramını tebrik ediyorum. Selam ve saygılarımla.” dedi.
Ne Dedi, Kime Mesaj Verdi?
Kaymakam Mehmet Yapıcı’nın konuşmasında değişime direnmemek gerektiğini vurgulayan sözleri, özellikle kamu yönetimi, siyaset ve sivil toplum örgütlerine mesaj olarak değerlendirildi.