Türkiye’de Zonguldak, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon gibi illerde yetişen karayemiş bitkisi taflan adıyla da biliniyor. Şifalı bitkilerden biri olan karayemişin faydaları da saymakla bitmiyor.
Karayemiş bitkisi, bahar aylarında beyaz renkli çiçekler açan, Temmuz ayında mor renkli meyveler veren bir bitkidir. Mayhoş tadıyla değişik bir lezzeti olan karayemiş, hazımsızlıktan öksürüğe, mide ülserinden solunum bozukluklarına kadar birçok sağlık sorununa iyi geliyor.

KARAYEMİŞİN FAYDALARI NELERDİR?
Karayemiş, mide ülseri, bronşit, egzama ve hemoroid tedavisinde kullanılır.
Karayemiş içerisinde yüksek oranda antioksidan içerdiği için kanser ve kardiyovaskürüler hastalıkların tedavisinde etkilidir.
Tokluk hissi verdiğinden dolayı diyet yiyeceği olarak kullanılır.
Geleneksel Türk tıbbında astım ve öksürük tedavisinde kullanılır.
Sinir sisteminin çalışmasına destek olabilir. Özellikle stresi hafiflettiği ve papatya çayı etkisi yarattığı belirtiliyor.

KARAYEMİŞTEN NELER YAPILIR?
Karayemiş meyvesi genellikle Karadeniz Bölgesi’nde tüketiliyor. Taze olarak yenilen meyvelerden, reçel, pekmez, turşu, kavurma ve komposto yapılıyor.