İstanbul’da yaşayan Zonguldaklı milli Maratoncu Safder Kartoğlu’nun kızı Can Kartoğlu Alaaddin Kara ve Kara'nın İstanbul’da açılan "Kömür Karasında Balkıyan Emek” adlı fotoğraf sergisini yorumladı.
İşte o paylaşım.
Şehrimin en alt katı onun fotoğraflarıyla günyüzündedir. En alt kat da değil aslında, nâkıs yani eksidedir çektikleri. Eski maden işçisidir. Madenden çıkmış bir cevherdir. Önce yeraltı, sonra yerüstü fotoğrafçısıdır, hikâyecidir, soyadı Kara, yüzü aktır, "Bir Mendil Kömür” kitabıyla 2010 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nın birincisidir, Zonguldak’tan çıkıp bütün ülkeye akan Altı Yedi Dergisi’deki Zonguldak hikâyelerinin her biri belge niteliğindedir ve yüreğinize işler. Hele bu son sayıdaki Kömür Katırları hikâyesi ve fotoğrafları yok mu?

"Kömür Karasında Balkıyan Emek”
Yine eski maden işçisi, yine madenden çıkmış bir cevher olan tiyatro, yazar, besteci, yorumcu dostum Bozbaş’ın boynunda madenci mendili, başında kaskı, elinde erbanesiyle söylediği madenci şarkılarıyla dün Alaaddin Kara'nın İstanbul’da açılan "Kömür Karasında Balkıyan Emek” adlı fotoğraf sergisinde hep birlikteydik. Alaaddin'in fotoğraflarından doğru maden işçisi kardeşlerimiz de bizimleydi.

 “Sizin bu ıslığınızı bütün Türkiye duymalı.”

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı ZOKEV’den ve Altı Yedi Dergisi’nden görevli olarak Zonguldak’tan ya da İstanbul’da yaşayan Zonguldaklı dostların geldikleri sergiye keşke bizim dışımızda da insanlar gelseydi… Tesadüfen orada bir kursa gelen, sergiyi görünce, üstüne üstlük Fahri’nin şarkılarını da duyunca bırakıp da kursuna inemeyip "uçsuz bucaksız azınlık” arasında kalan bir kadın, araya girip ne de güzel söyledi: “Sizin bu ıslığınızı bütün Türkiye duymalı.”

Sigaraya zam geldi! İşte yeni fiyatlar! Sigaraya zam geldi! İşte yeni fiyatlar!

Beni edebiyatımızın emek hikâyecisi, kıymetlim Adnan Özyalçıner’le kucaklaştıran ”Kömür Karasında Balkıyan Emek” sergisinde emeği olan herkesi candan alkışlıyorum. Özyalçıner’le hikâyemiz yarına...
... bi’ de Alaaddin’in adını doğru yazsalardı afişe…
(Türkan Saylan Kültür Merkezi,
Maltepe-Gülsuyu, 5 Aralık 2023)

Editör: Bekir Ekici