Kistik Fibrozis teşhisi konulan Kerim Sürkündağ bürokratik gecikme nedeni ile ilacını vaktinde temin edemedi. Makineye bağlı yaşam savaşı veren Sürkündağ tüm müdahalelilere rağmen kurtarılamadı.
Sürkündağ’ın vefatının ardından ablası Ebru Sürkündağ diğer kardeşinin de aynı genetik hastalıktan hayatını kaybettiğini bu hastalıktan mustarip binlerce kişi olduğunu belirterek ilacın temin edilmesinde bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi.
Ebru Sürkündağ Z HABER’e konuşarak “Kerim’e 3 aylıkken tanı konuldu. Tanısı konulduğunda hastalığın genetik olduğu, diğer kardeşimin de bu hastalıktan öldüğünü öğrendik. Diğer kardeşimi geç tanı konulduğu için 1995 yılında toprağa vermiştik.  
Türkiye’ye 2019-2020 yıllarında hastalığın ilacı geldi. Gelen ilaçları SGK yalnızca mahkeme kararı ile vermeye başladı. Kardeşimin ömrü mahkeme sürecine yetmedi. İlacı almak için mahkemesi 12 Ocak Cuma günüydü. Mahkeme kararı beklenmeden devletimiz bu ilacı vermiş olaydı Kerim şu an hayatta olabilirdi. Doktorlar bu hastalığa yakalanan insanların acılarının ilaçlar ile hafiflediğini söylüyor. Kesin tedavisi değil ama birkaç yıl da olsa acısız bir şekilde yaşamalarını sağlıyor. Biz ilaçları alabilseydik kardeşim genç yaşında acı içinde ölmezdi.
Bu durumda olan binlerce insan var. İlaç alabilmek için mahkeme kararı bekliyorlar. Benim kardeşim bu engel yüzünden öldü. Başkaları da ölmesin. Devletimizin bu ilaçları karşılayabilecek gücü olduğunu düşünüyorum. En azından bu işlemler için öncelik verilsin.” dedi.