Zonguldak’ın kangren haline gelen çevre sorunları devam ediyor.
Zonguldak ve çevre denilince termik santraller kadar akla gelen bir başka olay ise kilometrelerce güzel sahilin tıbbi atıklarla dolup taşması.
Zonguldak Kozlu arasında bulunan eski çöplük alanı için gündeme gelen tedbirler lafta kalınca çöp dağları yeniden denize karışmaya başladı.

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.27.08 (1)

YILLARDIR BAHANE BİTMEDİ
Türkiye’nin en dramatik çevre sorunların biri Zonguldak’ta yaşanıyor.
Burada sadece çöpler değil çok uzun yıllardır biriken tıbbi atıklar doğrudan denize karışıyor.
Zonguldak – Kozlu arasında şu an kullanılmayan çöp döküm alanından dağılan iğne, serum şişeleri, kan tüpleri ve her türlü tıbbi atık Karadeniz’in en güzel sahillerinin bulunduğu Ereğli – Amasra arasındaki plajlarına dağılıyor.

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.34.43

METREKAREYE 10 İĞNE!
Geçtiğimiz yıllarda Zonguldak’ın Kozlu Plajı ve Ilıksu Plajı’na yayılan tıbbi atıkların yoğunluğu dikkat çekmiş ve yer yer metre kareye 10 iğneni düştüğü tespit edilmişti.
İnsan hayatını doğrudan etkileyen tıbbi atıklarla ilgili yapılan incelemede kan tüplerinin üzerinde geçmiş tarihlerin olduğu tespit edilmişti.
Halkın akın ettiği plajlarda ortaya çıkan bu görüntülerin son bulmamasının en önemli nedeni ise kamuoyunun yeterince tepki göstermemesi.

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.27.08

TEDBİRLER LAFTA KALDI
Geçtiğimiz yıllarda tıbbi atıkların sahilleri istilası gündeme gelmiş ve olay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmişti.
Bazı acil tedbirler alınarak çöplerin ve tıbbi atıkların denize karışmasının engelleneceği ifade edilmişti.
Son 15 senedir aynı şeyi konuşan, tartışan Zonguldak’ta ne yazık ki dönem dönem sahillerde yapılan sembolik temizlik dışında tek bir adım atılamadı.

Yener Arslanbuğa'dan Altuğ Dökmeci'ye hayırlı olsun ziyareti! Yener Arslanbuğa'dan Altuğ Dökmeci'ye hayırlı olsun ziyareti!

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.36.51

HALK VE SİYASETÇİLER DUYARSIZLAŞTI
İlk yıllarda STK, kamuoyu ve siyasilerden sorunla ilgili gelen tepki ve çağrılar ise yerini duyarsızlığa bıraktı.
Politik tartışmaların sorunun önüne geçmesi de bu duyarsızlık veya sessizlikte etkili oldu.
Zonguldak’ta pek çok önemli yatırım yapılırken eski çöplük ile Karadeniz’in temasının kesilecek bir proje yapılamaması daha çok ötelemek ile açıklanabilir bir durum oldu.
Sahile yakın noktaların mevcut çöplük alanına nakli dahil hiçbir çalışma başlatılamazken söylenen herşey lafta kalmış durumda.

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.34.43 (2)

YENİ BAKAN NE YAPACAK
Önceki Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum döneminde çözülemeyen sorun için yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki döneminde nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor.

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.34.43 (1)

WhatsApp Image 2023-06-06 at 13.35.11