Her ne kadar küçük bir karton bardakta verilen çayın fiyatının 20 TL olması gurbetçilerin tepkisine neden oldu. Havaalanının yanı başında Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde ya da Bartın çarşı içinde bir bardak çayın 4-5 TL olması ancak havalimanı içerisinde küçük karton bardak çayın 20 TL olmasına gurbetçiler tepki gösterdi, “Her gün buradan uçaklar iniş kalkış yapıyor, insanlar yolcu bekliyor. Haliyle çay ve kahve içinler de var beklerken, ama fiyatlar bu kadar da aşırı olmamalı. ‘Dışarıdan yiyecek, içecek getirmek yasak’ tabelası çakılı.” diyen gurbetçiler havalimanlarında da fiyat denetimi yapılmasını istedi.

Havalimanında satılan ürünler neden pahalı?

  1. Arz-talep meselesi
  2. Alternatifin olmaması ve düşük rekabet
  3. Kira ve giderlerin yüksek olması 
  4. Alanların kısıtlı olması
  5. Ulaştırma maliyeti 
  6. Turistlere yönelik fiyatlar
  7. Yap-işlet-devret yöntemi 

1. Sebep: Arz-talep meselesi

Buraların ekonomisi bildiğimiz piyasa ekonomisinden farklıdır. Nasıl ki talep azlığından dolayı Hakkari'deki fiyatlar talebin fazla olduğu İstanbul'a göre çok düşükse bu piyasa farklılığı örneği havalimanlarında da geçerlidir.

Ürünler pahalı olmasına rağmen talep hâlâ fazla olduğu için ürünleri ucuz satmak satıcı için hiç mantıklı olmayacaktır. Yani size pahalı gelen ürünler başkalarına öyle gelmiyor olabilir. Pahalı bulanlar ise "nasılsa havalimanlarında nadiren bulunuyorum, bu parayı vermemin uzun vadede bana ciddi bir etkisi yok" düşüncesiyle harcama yaptıkları için talepte bir azalma olmaz.

2. Sebep: Alternatiflerin olmaması ve düşük rekabet

Yüksek güvenlikli bir yer olan havalimanlarına dışarıdan istediğiniz gibi yiyecek-içecek sokamazsınız. Yapıldıkları yerler şehir merkezine genellikle uzak olduğu için etrafta alternatif marketler, restoranlar bulamazsınız. Eli mahkum bir şekilde içeride tüketim yapmanız gerekir.

Bolu'da alarm! Sakın camları açmayın! Bolu'da alarm! Sakın camları açmayın!

Üstelik dışarısıyla rekabet halinde olmadıkları gibi içeride de ciddi bir rakipleri olmaz. Çünkü her kategorideki mağaza sayısı oldukça sınırlıdır. Bu nedenle fiyatları aşağıya çekme zorunluluğu hissetmezler.

3. Sebep: Kiraların ve giderlerin yüksek olması

Havalimanlarındaki bir işletmeciden bir ürün aldığınızda, aslında o işletmecinin kirasının bir kısmını da ödemiş olursunuz. Hatta bununla kalmayıp işçilerin maaşının bir kısmını da ödersiniz. Çünkü havalimanlarında çalışanlar genellikle birkaç dil bilen eğitimli bireyler oldukları için maaşları asgari değildir. Bu da haliyle fiyatlara yansımaktadır.

4. Sebep: Alanların kısıtlı olması

İşletmelerin kısıtlı bir depo alanı bulunur. Burada 2 liralık suyun 20 liraya satıldığını varsayalım. Eğer 2 liraya satılsaydı, havalimanlarına kamyonlarca su taşımak gerekirdi. Hepsini koyacak yer olmadığı için, "havalimanlarına götürülemeyen" o suların da parasını ödemiş oluyorsunuz. Yani işletme sahibi, deposunda 10 kat su varmış gibi kazanç sağlamış oluyor.

5. Sebep: Ulaştırma maliyeti

Havalimanları şehir merkezinden uzaktadır ve araçlar sadece orası için ürün götürür. Mal dağıtan araçların etrafta dağıtım yapabilecekleri başka bir yer bulunmaz. Ayrıca kısıtlı miktarda mal götürülebildiğini bir önceki maddede belirtmiştik.

Şehir içindeki mal dağıtım araçları ise birbirine yakın olan marketlere dağıtım yaptığı için ulaşım masrafları çok daha azdır, bu da haliyle fiyatlara yansımaktadır. Üstelik yakıt fiyatlarındaki artış da hesaba katıldığında ne kadar etkili bir sebep olduğu daha rahat anlaşılacaktır.

6. Sebep: Turistlere yönelik fiyatlar

"Ülkeye ne kadar döviz girerse o kadar iyi!" mantığı hakim olduğu için bu durum TL'yle maaş alan Türk vatandaşlarını da etkiliyor haliyle. Kur farkı açıldıkça bu fark daha da hissediliyor. Sadece havalimanlarında değil, Efes gibi parayla girilen turistik yerlere de Türk vatandaşları bu yüzden daha fazla ödemek zorunda kalır.

7. Sebep: Yap-İşlet-Devret yöntemi

Bu yöntemle havalimanlarını işleten özel şirketler pahalılığın en önemli sebeplerinden olarak gösteriliyor. Yukarıda saydığımız sebepler havalimanlarının pahalı olmasını mantıklı kılsa da şu anki fiyatlar astronomik seviyede olduğu için Yap-İşlet-Devret Yöntemi aracılığıyla haksız kazanç sağlandığı iddiaları üzerinde de duruluyor.

Editör: U. G.