Günün stresini atmak, dinç uyanmak ve enerjik bir yapıya sahip olmak için yapabileceğiniz pek çok uygulama bulunuyor. Gün içinde enerjik olmak için uzmanların önerilerini derledik.

Uzmanların Önerilleri

spor-1

1- Uyku Düzeni

Uyku sağlıklı bir beden için temel bir ihtiyaç olarak, yemek yemek ve barınmak kadar önemlidir. Fiziki olarak daha güçlü ve enerjik olmak için ne fazla uyumak iyi ne de az uyumak. Uyku vücut sistemini yavaşlatır ve vücudun rahatlamasını sağlar. Uyandığınızda fiziksel olarak daha enerjik ve güçlü hissedersiniz. Uykunuzun kaliteli ve sürekli olması, sizi gün içerisinde iyi hissettirecektir. Sağlıklı ve sosyal bir yaşam sürmek için yeterli uyku çok önemlidir. Ortalama bir yetişkin için günde 7-8 saat uyku yeterli olmaktadır.

Uyku Tavsiyeleri

Kaliteli bir uyku uyumak için, uyuduğunuz ortamın 21-22 derece oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Uyuduğunuz alanın temiz ve hoş kokulu olması da çok önemlidir; bu yüzden kokulu mumlar, oda parfümleri, tütsüler, ya da uyumadan önce odanızı havalandırarak iyi bir ortam yaratabilirsiniz. Uyuyacağınız ortamın karanlık olması da oldukça çok önemlidir. Yalnızca karanlıkta salgılanan melatonin hormonu sayesinde kaliteli bir uyku sürülebiliyor. Öğleden sonraları 10-20 dakikalık yapacağınız şekerlemeler ise hem zihni hem de bedeni canlandırmada etkili olacaktır.

2- Egzersiz

Eğer kendinizi yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, vücudunuzu canlandırmak için biraz ter dökmeye başlayabilirsiniz. Araştırmalar, aktif olan ve düzenli egzersiz yapan insanların, vücutlarının adrenalin salınımıyla acı, yorgunluk, sıkıntı ve stres gibi duygu durumlarını önlemesine yardımcı olduğunu ve büyük kaslara sağladığı kan akışıyla kişiyi daha güçlü ve dinamik kıldığını ortaya koymuştur. Yorgunluk hissetmeden önce, yürüyüşler veya evde basit egzersizler yaparak işe başlayabilirsiniz.

Egzersiz Tavsiyeleri

Bulmak istediğiniz spor aktivitesi sizi motive edecek ve istikrarınızı artıracaktır. Yüzmek, bisiklete binmek gibi spor aktiviteleri, sizi daha çok hareket etmeye teşvik edecektir. Ayrıca, sizin gibi spor yapmak isteyen arkadaşlarınızı da dahil etmeniz sizi spor yapmaya itecektir.

3- Sağlıklı Beslenmek

Sağlıklı yaşam sürmek ve düzenli beslenmek, beslenmede çeşitliliğe önem vermek, öğün atlamamak ve gün boyunca daha aktif olmak için çok önemlidir. İnsan vücuduna enerji sağlayan proteinler ve karbonhidratlar dengeli tüketilmelidir. Uzmanlar, hayvansal proteinlerin yerini çoğunlukla bitkisel proteinlere bırakması gerektiğini savunuyor.

Beslenme Tavsiyeleri

Günün ilk öğünü olan kahvaltı, güne sağlıklı ve enerjik başlamak için son derece önemlidir. Bu nedenle, yüksek proteinli bir kahvaltı yaparak kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Gün içinde, enerji verici ve sağlıklı besinleri tüketmek zindeliğinizi arttıracaktır. Kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi besinleri içerebilirsiniz. Ayrıca, su tüketmeyi de ihmal etmeyin. İnsan vücudunun yaklaşık 3/4'ünün sudan oluştuğunu unutmayın. Günde en az 2-3 litre su tüketmek, beslenme alışkanlıklarınız arasında önemli bir yer tutmalıdır.

4- Temiz Hava

Şehir hayatının yoğunluğu arasında biraz durup dinlenmek ve temiz hava almak, yorgunluğunuzu atmak için faydalı olabilir. Güneş ışığından alınan D vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyip sağlıklı ve güçlü bir vücut yapısı oluşturmada yardımcı olur. Özellikle kış aylarında güneş ışığından yeterince faydalanamayan insan vücudu, D vitaminine ihtiyaç duyar. Bu nedenle D vitamini alımına takviye yapmak gerekir.

Temiz Hava Tavsiyeleri

Hafta sonunda şehirden uzaklaşmak amacıyla, arkadaşlarınızla birlikte doğada yürüyüşler yapmak, piknik yapmak veya benzeri diğer doğa aktiviteleri yapmak sizi daha motive olarak yeni bir güne uyanmaya teşvik edebilir.

5- Farklı Aktiviteler Yapmak

Zaman zaman günlük hayatın rutin işleyişinden sıkıldığınızı ve enerjinizin düştüğünü hissedebilirsiniz. Öyleyse, kendinizi motive etmek ve keyifle zaman geçirmek için, daha önce yapmadığınız şeyleri denemek ve yeni şeyler öğrenmekten zevk alabilirsiniz. Farklı aktiviteler yaparak farklı duygular yaşayabilirsiniz ve bu sizi motive eder.