Doğanın Kucağında Bartın'da Gezilecek Yerler

bartın şehir merkezi bartın gezi rehberi

Bakmaya doyulmayan eşsiz doğa güzellikleri, kültürel ve tarihi dokuları ile Bartın, ülkemizin küçük ama nadide şehirlerinden birisidir. Temiz havası, yeşil-mavi suları, tabiat parkları ve koyları ile Bartın, size harika tatil olanakları sağlıyor. Bartın’da gezilecek yerler, saymakla bitmese de sizler için listemizde en çok ilgi gören alanları derledik.

Bartın il merkezi dışında üç ilçeye sahip. Bunlar; Amasra, Kurucaşile ve Ulus’tur. Her bir ilçe kendi sınırları içerisinde eşsiz güzellikleri barındırır. Gezi planlarınızı daha kolay hale getirmek ve rotanızı çizmenize yardımcı olmak için Bartın’da gezilecek yerler önerilerimizi ilçe ilçe listeledik. Haydi, çantanızı kaptığınız gibi siz de kendinizi bu yeşilin ve mavinin sarmaladığı, Karadeniz’in inci kentlerinden olan Bartın’a bırakın. Öncesinde Bartın otelleri ve tesisleri hakkında ön hazırlık yapmayı ve randevu almayı da ihmal etmeyin. Elbette kamp çantam bana yeter de diyebilirsiniz.

Ø BARTIN (İL MERKEZİ)

Bartın, baştan sona doğanın kucağında ve görenlere huzur veren manzaralarla çevrilidir. Batı Karadeniz’de yer alan bu küçük ama eşsiz şehir, ziyaretçilerine unutulmaz tatil olanakları sağlar. Bartın’da gezilecek yerler arasında hem doğal güzellikler hem de tarihi ve kültürel dokular bulunmaktadır. Gelin, önce şehir merkezinden ve merkeze yakın noktalardan gezi rotamızı çizmeye başlayalım.

1. Güzelcehisar Koyu


 

Bartın’ın plajları ve koylarının ünlü olduğunu söylemeliyiz. Karadeniz’in bu nadide şehrine gelmişken denize girmeden de olmaz elbette. Güzelcehisar Koyu, Karadeniz’in en büyük sahilleri arasındadır. Çevresinde yerleşim yeri bulunmamaktadır. Doğanın içinden kopmuş bir parça olarak insanların huzur dolu bir tatil deneyimi yaşamalarına olanak sağlar. Bartın’da gezilecek yerler arasında dinlenmek için mutlaka tercih etmeniz gereken bir noktadır.  

Sığ başlayan denizi yavaşça derinleşir. İnce kum yapısına sahiptir. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi sayısı artar. Koy doğal sit alanı olarak koruma altındadır. Ancak maalesef şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmamaktadır. Yine de insanların yoğun olmadığı ve işletmeleri kalabalık hale getirmediği bu koyda doğanın keyfini sürmek daha da keyifli olmaktadır.

Safranbolu'daki ağaç tüneli göz kamaştırıyor Safranbolu'daki ağaç tüneli göz kamaştırıyor

2. İnkumu Plajı

Denize girmek için en uygun zaman temmuz ve ağustos ayları olan İnkumu Plajı, Bartın’ın hem yöre halkı hem de turistler tarafından en çok ziyaret edilen sahillerindendir. Daha sesiz ve sakin bir tatil peşindeyseniz kasım ya da mayıs aylarını tercih edebilirsiniz. Deniz dalgalı olup yüzme konusunda iyi değilseniz dikkatli olmanızı tavsiye deriz.

Bartın’ın İncisi Amasra'da Gezilecek Yerler Bartın’ın İncisi Amasra'da Gezilecek Yerler

3. Mugada Sahili

Bartın adeta doğal güzelliklerin cennetidir. Bartın’ın sahilleri arasında Mugada Sahili en bilinenlerdendir. Girişleri ücretsiz olup diğer sahillere göre daha sakin olduğunu söyleyebiliriz. Sahilde ziyaretçiler için duş alanları ve soyunma kabinleri de vardır.

4. Balamba Tabiat Parkı

Merkeze yakın bir noktada bulunan Balamba Tabiat Parkı, Bartın’da gezilecek yerler arasında size huzuru ve eşsiz doğa güzelliklerine yakından bakmayı vaat eder. Doğa yürüyüşleri ve piknik yapabilmeniz için bölgede gerekli altyapı çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca kamp da yapabileceğiniz tabiat parkında size düşen doğanın sonsuz güzelliklerini keşfetmek!

5. Gergece Şelalesi

İl merkezine 12 km uzaklıktaki Gergece Şelalesi, adeta bir tablodan taşmışçasına görsel bir şölen sunar. Yeşilin her tonu şelaleden düşüp gölet oluşturan suyun mavi rengine karışmaktadır. Manzaranın tadını enfes yemeklerle çıkartmak istiyorsanız bu alanda piknik ya da kamp yapabilirsiniz.

6. Bartın Irmağı

Antik çağlardan beri akıp giden Bartın Irmağı, yüzyıllarca önce ‘Parthenios’ adıyla anılmaktaydı. Irmak, Ilgaz Dağları’ndan aldığı doğal suları, Karadeniz’e döküyor. Özellikle gemi yolculukları için müsait olması taşımacılıkta ve ulaşımda kullanılmasını sağlıyor. Balık yönünden de zengin olan ırmakta isterseniz olta ile balık tutabilirsiniz. Bartın’da gezilecek yerler arasında tekne turu yapabileceğiniz; etrafında çeşitli tesislerin bulunduğu doğal bir güzellik olarak listemizdeki yerini alıyor.

7. Güzelcehisar Lav Sütunları

Görsel bir şölen sunan Güzelcehisar Lav Sütunları, tam olarak 80 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Bölgedeki aktif volkanların lavlarının soğuyarak kristalleşmesi sonucunda eşsiz bir doğa güzelliği haline gelmiştir. Bartın doğa harikaları arasında ilk sıralara girdiği kesin.

Burayı ziyaret etmek isteyenler için bölgede seyir terası, ahşap yürüyüş yolları ve iskele vardır. Manzaranın büyüsüne kapılıp fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin. Eğer Bartın’a yakın bir noktada iseniz lav sütunlarına günübirlik ufak kaçamaklar yaparak iş ve yaşam stresini bir süreliğine askıya alabilirsiniz.

8. Direkli Kaya

Bölgenin popüler ziyaret noktalarından olan Direkli Kaya, 7 metre uzunluğundadır. Bartın ve Amasra’nın sembolik bir yapısıdır. Tahminen Cenevizliler döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir. Günbatımında romantik bir yer arıyorsanız Direkli Kaya’yı tercih edebilirsiniz.

9. Bartın Kent Müzesi

Bölge yaklaşık olarak M.Ö. 2.yy’dan bu yana yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla bölgede çok sayıda milletten ve uygarlıktan izler görmek mümkün. Bartın Kent Müzesi, Bartın’da gezilecek yerler güzergahınızda mutlaka yer vermeniz gereken rotalar arasındadır.

Müzede geçmişten günümüze Bartın kültürünü yansıtan pek çok farklı obje sergilenmektedir. Mutfak kültüründen mimariye, halk geleneklerinden coğrafi yapıya, tarihi hayattan ev yaşamına kadar çok sayıda eser ziyaretçilerle buluşur. Şehri tanımak için gezinizde ilk uğramanız gereken noktadır diyebiliriz.  

10. Tarihi Bartın Evleri

Tarihi dokusunu koruyan Bartın Evleri koruma altına alınarak varlıklarını sürdürmeleri sağlanmıştır. Bahçeli ve çoğunlukla iki katlı evler, yöreyi ziyaret eden turistlere bölgenin mimari yapısını gözlemleme imkanı sunuyor.

Ø AMASRA

Amasra, doğanın içinden insanın ruhuna ferahlık ve huzur veren bir atmosfere sahiptir. Bu yüzden de özellikle tatil zamanları hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Bartın’da gezilecek yerler dediğimiz zaman akla ilk gelen adres, mavinin ve yeşilin gözbebeği Amasra’dır.

1. Amasra Müzesi

Amasra tarihi ve kültüründen izler taşıyan eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi, ilçenin ilk ve tek müzesidir. 1982 yılında 4 adet sergi salonu ile faaliyete açılmıştır. Müzede köklü bir yerleşim bölgesi olması dolayısıyla Helen, Roma, Bizans, Ceneviz ve son olarak Osmanlı dönemlerine ait tarihi kalıntılar sergilenir. Tarihe ve tarihi eserlere merakınız varsa bu müzeyi ziyaret etmenizi öneririz.  

2. Amasra Kalesi

Bartın’ın tarihi gezi alanları içinde Amasra Kalesi, geçmişten günümüze tarihin izlerini taşır. Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi olarak iki bölümden oluşur. Roma döneminde inşa edilmiştir. Bununla birlikte Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde de varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

İyi korunmuş sağlam bir yapı olarak sur içlerinde bulunan kabartmaları rahatlıkla inceleyebilirsiniz. Cenevizliler döneminde kale içine Küçük Kilise adı verilen bir yapı inşa edilmiştir. Osmanlı fethi ile kilise Fatih Cami’ye dönüştürülmüştür. Farklı medeniyetlerin izlerini günümüzde bile rahatlıkla görebilirsiniz.

3. Çekiciler Çarşısı

Tatilinizde kültürel değerlerin peşine düşmek istiyorsanız 17.yy’dan beri varlığını sürdüren Çekiciler Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz. Böyleye Bartın’da gezilecek yerler listenize etnik ve kültürel bölgeleri de eklemiş olursunuz. Çarşıda geleneksel ahşap işçiliğinin nadide parçalarını ve üretim atölyelerini inceleyebilirsiniz. Çarşı hem tarihsel hem kültürel hem de turistik bir öneme sahiptir. Kendiniz için ahşap bir hatıra da alabilirsiniz.

4. Ağlayan Ağaç

Amasra’ya yakın olan Boztepe Adası’nda bulunan ‘Ağlayan Ağaç’ bölgenin sembolleri arasında. Denizden aldığı nemi yılın belli zamanlarında yapraklarından yağmur damlaları gibi bırakıyor. İşte bu yüzden adı ağlayan ağaç olarak bilinmektedir. Amasra’daki gezi turunuzda bu enteresan ağacı da ziyaret edebilirsiniz. Ağacın bulunduğu noktadan Amasra’yı ve Tavşan Adası’nı da seyredebilirsiniz.

5. Bakacak Tepesi

bakacak tepesi amasra

İşte Bartın’ın incisi Amasra’ya tepeden bakabileceğiniz bir seyir noktası. Bakacak Tepesi, Amasra’nın eşsiz doğasına uzaktan kuş bakışı bakmanızı ve kısa bir sürede olsa da zamanda asılı kalmanızı sağlıyor.

Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet, Amasra’da bulunduğu sırada bu tepede durmuş ve ‘Çeşm-i Cihan bu m’ola’ demiştir. Yani ‘dünyanın gözbebeği burası mı?’ dediği halk arasında anlatılır. Ne dersiniz sizce Fatih Sultan Mehmet haklı mı? Bunu öğrenmenin tek yolu, Bartın’da gezilecek yerler listenize bu rotayı eklemek.

6. Kuş Kayası Yol Anıtı

Bartın’ın simgeleri arasında olan Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra’ya 4 km uzaklıktadır. Roma döneminden kalma yapı, askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve suya ulaşmalarını sağlamak üzere inşa edilmiştir. Ancak anıttan günümüze çok fazla parça kalmamış durumda. Geriye sadece iki kitabe, insan ve kartal figürleri kalmıştır. Ayrıca oturma alanları da hala varlıklarını korumaktadır.

7. Çakraz Plajı 

1,5 km uzunluğundaki Çakraz Plajı ya da diğer adıyla Amasra Plajı, bölge halkının bahar ve yaz aylarında uğrak noktaları arasında yer alır. Yeme-içme ve konaklama ihtiyaçlarınız için çevrede çeşitli tesisler vardır. Tipik Karadeniz dalgalarına sahiptir. İnce kumu sayesinde yüzme sonrası rahatlayıp tatilin tadını çıkartabilirsiniz. Şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz bir işletme bulunmaktadır. Bartın’da gezilecek yerler arasında denizin ve kumun tadını çıkarmanıza olanak sağlar Çakraz Plajı.

8. Delikli Şili

delikli şili

Plajın doğusunda yer alan Delikli Şili, yarımada görünümündedir. Atlı birlikleri ile ünlü olan Enetliler uzun zaman önce bu bölgede yaşamışlar. Özellikle bu yüzden tarihin önemli şahsiyetleri olan Büyük İskender, Fatih gibi hükümdarların atlarının burada yetiştirildiği söylenir.

Balıkçılık ve yamaç paraşütü bölgede katılabileceğiniz etkinliklerden birkaçıdır. Kayanın ortasında bulunan delik hem görünüm hem de mitsel ögeler barındırması bakımından görülmesi Bartın’da görmeniz gereken rotalardan birisidir. Halk anlatılarına göre ismini Delkianus ve Shilla adındaki iki gençten almıştır. Günümüzde bu alanda dilek dilenmektedir.

9. Kemere Köprüsü

Uzaktan baktığınızda dikkat çeken ve tarihin izlerini üzerinde taşıyan Kemere Köprüsü, Zindan Mahallesi ile Sormagil Mahallelerini birbirine bağlar. Bartın’da gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilenlerdendir. Romalılar zamanından beri kullanılan köprü zamanın ayak izlerine şahitlik etmenizi sağlar. Yakın dönemlerde onarım ve bakımdan geçirilmiştir.

10. Büyük Liman Plajı

Yaz aylarında en yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Büyük Liman Plajı, doğanın sunduğu harika alanlardan olsa da huzur arayışında olanların pek tercih edebileceği bir nokta değildir. Limanda kömür ihracatı yapılıyor olması ise bölgenin ticari değerini arttırmıştır. Yani hem ticari hem de turistik bakımdan Büyük Liman Plajı, Bartın için önemli bir konumdur.

11. Tavşan Adası

tavşan adası bartın amasra

Tarihi Kemere Köprüsü’nün üzerine çıktığınız takdirde Amasra’nın tam karşısında yer alan Tavşan Adası’nı görebilirsiniz. Tavşan Adası, ismini burada yaşayan tavşanlardan alır. Ada üzerinde ayrıca tarihi kalıntılar da yer alır. Amasra’dan düzenlene tekne turları ile adayı ziyaret edebilirsiniz.

12. Galla Pazarı

Çekiciler mevkiinde bulunan Galla Pazarı, Amasra’nın 200 yıllık geçmişe sahip Pazar kültürünü gözler önüne serer. Bartın’da gezilecek yerler arasında bölge halkı ile kaynaşabileceğiniz iyi bir fırsattır. Kış aylarında haftada iki gün yaz aylarında ise tüm hafta açıktır. Organik sebze ve meyvelerin tadına bakabilirsiniz.

13. Ahatlar Tabiat Parkı

Ahatlar Köyü sınırlarında yer alan park, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Bartın gezi rehberi içinde doğayla iç içe bir gezi planı yapanların rotalarına eklemeleri gereken bir doğa alanıdır. Doğa sporları, piknik ya da kamp yapmak için uygun bir bölgedir.

14. Küre Dağları Milli Parkı

Amasya ve Kastamonu sınırında bulunan Küre Dağları Milli Parkı, aslında Bartın’ın diğer ilçelerine de hayli yakın bir konumda ama yine de Amasra ile arasında yaklaşık 17 km bulunması dolayısıyla buradan ulaşım daha kolay.

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde birçok canlıya ve bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. %52’si Bartın sınırları içerisindedir. En önemli özelliği ise Türkiye’nin mağara yönünden en zengin milli parkı olması. En uzun mağarası Eşekçukur Mağarası neredeyse 1,5 km uzunluğunda. En derin mağarası ise 250 metre ile Ilgarini Mağarası’dır. Doğaseverlerin gezi rotalarına eklemeleri gereken tabiat harikaları arasında yer alır. Evliya Çelebi, ünlü kitabı ‘Seyahatname’sinde bu bölgeden ‘ağaç deryası’ diye bahseder.

Ziyaretçilerin bu eşsiz doğayı keşfetmeleri için ise 14 farklı güzergâh belirlenmiş. Bu güzergâhlardan kendiniz için en uygun olanı belirleyerek vahşi doğayı ve doğal orman yapısını yakından gözlemleyebilirsiniz:  

  1. Karapınar Çayırı Tur Güzergahı
  2. Karadere Vadisi Tur Güzergahı Başköy
  3. Fırınlı Köyü – Sipahililer Köyü Tur Güzergahı
  4. Turanlar Köyü – Zoni Yaylası – Karapınar Çayırı –  Söğütlü Köyü Tur Güzergahı
  5. Yaylaköy / Başköy- Armutlu Çayırı Tur Güzergahı
  6. Ören Köyü – Pınarsu Tur Güzergahı
  7. Kerteköy – Kokurdan Yayla – Valla Kanyonu Tur Güzergahı
  8. Yanardağ Mahallesi – Horma Kanyonu – Ilıca Şelalesi – Tur Güzergahı
  9. Yumaklı Mahallesi – Valla Kanyonu Tur Güzergahı
  10. Dağlı Mahallesi – Kok Çukuru – Çalköy Mahallesi Tur Güzergahı
  11. Valla Mahallesi – Valla Kanyonu Tur Güzergahı
  12. Şenpazar Cide Karayolu – Çamdibi Mahallesi Tur Güzerahı
  13. Kerteköy – Dağlı Köyü Tur Güzergahı
  14. Şenpazar Cide Karayolu – Çamdibi Mahallesi Tur Güzergahı

15. Gürcüoluk Mağarası

5 metre uzunluğunda 4 metre genişlikte bulunan Gürcüoluk Mağarası, doğaseverlerin gezi rotalarından yalnızca birisidir. Mağara 15-20 odadan meydana gelir. Mağaranın çevresi 2013 yılında Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bu bölgede doğayla iç içe keyifli keşifler ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Ayrıca mağara gezileri her zaman heyecan verici olmuştur. Burada doğanın güzelliklerini doyum olmaz bir macera güdüsü ile keşfe çıkabilirsiniz.

16. Cenova Şatosu  

Amasya’da Osmanlı öncesinde hakim olan Cenevizliler bölgede kendilerinden çok sayıda iz bırakmışlardır. Bu izlerden birisi de Cenova Şatosu’dur. Amasra’da gezilecek yerler içinde mutlaka görmeniz gereken tarihi bir dokudur.

İç kale olarak inşa edilen yapı, sonrasında Cenova ailesi tarafından saraya dönüştürülmüştür. Şatonun ana kapısında Cenova arması hala seçiliyor. Girişindeki taş bloklar zaman karşı direnerek hala varlıklarını korumayı başarıyorlar. Taş blok üzerinde Amasra’ya hakim olan önemli ailelerin; Cenova, Malaspina ve Poggio gibi ailelerin armaları bulunmaktadır.  

Ø KURUCAŞİLE

1. Kapısuyu Koyu

Kurucaşile Bartın’ın kıyı ilçesidir. Kapısuyu Koyu Bartın’ın yoğun ilgi gören plajıdır. 1 km’lik uzunluktadır. Etrafının yeşil alanlarla çevreli olması doğal güzelliklerin içinde tatil yapma olanağı sunar. İnce kum yapısına ve dalgalı bir denize sahiptir. Plajın etrafında çeşitli restoran, kafe tarzı işletmeler vardır. Ayrıca şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz. Çevre pansiyonlarda konaklayarak bölgenin ve denizin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.

2. Karaman Koyu

Kurucaşile İlçesine yakın olan Karaman Koyu, Bartın’ın gezilecek yerleri arasında yer alır. 400 metrelik bir alanda ve çevresi kayalıklarla çevrelidir. Huzur arayışında olanların tercih edebileceği bir nokta olarak listenize Karaman Koyu’nu da eklemelisiniz.

3. Göldere Şelalesi

Kanatlı Köyü sınırlarında yer alan Göldere Şelalesi, Bartın’da gezilecek yerler arasındadır. Kurucaşile İlçesini üzerinde geçerseniz buraya uğrayabilirsiniz. Şelalenin gerçekçi bir tabloyu andıran görüntüsü karşısında mest olacaksınız. Elbette iştahınızın da açılacağı kesin. Tedbirli gelerek burada unutulmaz bir piknik deneyimi yaşayabilirsiniz.

Ø ULUS

Ulus, Bartın’ın bir diğer ilçesidir. Özellikle tabiatı; şelaleleri ve mağaraları ile ziyaretçilerine doğal yaşamı en güzel haliyle deneyimleme şansı sunar. Bartın’da gezilecek yerler arasında rotanızı bu ilçeye kırarak doğanın büyüleyici atmosferine kendinizi bırakabilirsiniz.

1. Ulukaya Kanyonu ve Ulukaya Şelalesi

Bartın’ın doğal güzelliklerini yakından görmek için Ulus İlçesinde bulunan Ulukaya Kanyonu ve Ulukaya Şelalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. İlçe merkezine 17 km uzaklıktadır. Kanyon, Drahna Vadisi içerisinde 1 km uzunluğu ile yer alır. 35 metre yüksekliğindedir.

Kanyon boyunca devam eden ırmak Ulukaya Şelalesini oluşturur. Şelale 20 metre yüksekliği ile görenleri büyüleyen doğal bir manzara oluşturur. Bartın’da gezilecek yerler arasında doğanın en nadide güzelliklerini burada keşfedebilirsiniz. Bir rivayete göre ise şelalenin suyu aşk acısı çekenlerin derdine derman olurmuş, o zaman ne duruyorsunuz; aşk acısından kurtulmak için siz de Ulukaya Şelalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.  

2. Ulu Yayla

Ulu Yayla’nın bir kısmı Bartın, bir kısmı ise Karabük sınırları arasında yer alır. Ulus ilçesine 27 km mesafededir. Yol güzergâhı ve varış noktası sizi doğanın en güzel manzaraları ile karşılar. Ulu Yayla geniş bir ormana ve bitki örtüsüne sahiptir. Bu konumda günübirlik doğanın size sunduğu huzuru yaşayabilir ya da kamp yaparak eşsiz bir deneyim kazanabilirsiniz.

3. Gürleyik Şelalesi

İbrahimderesi Köyü’nde bulunan Gürleyik Şelalesi, özellikle su debisinin yüksek olduğu bahar aylarında hem bölge halkı hem de dışarıdan gelen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir bölgedir. Şelalenin etrafında piknik ve yürüyüş yapabileceğiniz alanlar mevcuttur.

4. Kemerli Mağarası

Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Kemerli Mağarası, parkın Ulus İlçesine yakın bir noktasındadır. 2 metre yüksekliği ve 18 metre derinliği ile Bartın’da gezilecek yerler arasında yer alır. Bölgeye ulaşımı kolay hale getirmek için farklı güzergâhlarda yürüyüş yolları bulunur. Ayrıca ahşap seyir terası ile doyum olmaz manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.  

Editör: TE Bilişim