Alaplıda Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler

  • Alaplı Plajları

  • Gümeli ve Bacaklı Yayla

  • Akkaya Piknik Alanı

Alaplı İlçesi

Alaplı ırmağının olduğu yerde doğan Alaplı ilçesinin etrafı ormanlarla çevrilidir. Coğrafi olarak dağlık ve engebeli olan yörenin iç kısımlarına gittikçe engebe azalmaktadır. En yüksek olan tepesi Bacaklıyayla ve akarsuyu da Alaplı Irmağı’dır. Irmağın kaynağı,  Atyayla tepesinden doğar, geniş vadilere basamaklar oluşturarak ilerleyen akarsu Alaplı ilçesini ikiye bölmektedir. Karadeniz iklimi hakim yazları serin, kışları ılık geçer. Bol yağış alan ilçenin yıllık yağış miktarı 1163 milimetre olmaktadır. Yaz kış ısı aralığı 15 derece, ortalama sıcaklığı 13 derece, toprak sıcaklığı ise 16 derece olmaktadır. İlk Çağ’da cales isminde olan Alaplı’nın tarihinde Ereğli ile bilinir, Cenevizliler döneminin izleri görülmektedir. Cenevizlilerin Somakol adını verdikleri ilçenin hakimiyeti 1326 yılında Osmanlı devletine geçmiştir. Orhan Gazi’nin fethettiği zaman kullanılan atların kırmızı renkte olmasından dolayı Alatlı denilmiştir. Sonrasında ise Alaplı haline dönüşmüştür. İlçenin geçmişinin Karamanoğullarına kadar dayandığı söylenmektedir. Zonguldak-Düzce karayolu üzerinde Ereğli-Akçakoca arasında bulunan bir bucak durumunda iken 1987 yılında ilçe haline gelmiştir. 1988 yılında fiili olarak kurulan Alaplı İlçesi, Merkez ve Gümeli olarak 2 belediye bağlıdır. 5 mahalle ve 52 köyü olan Alaplı ilçesinin nüfusu 22.035 erkek, 22.251 kadın toplamda 44.286 kişiden oluşur. 2017 yılından sonra nüfusun tekrar arttığı gözlenmektedir.

Ekonomi

1.Deprem kuşağında yer alan Alaplı ilçesinin istihdam alanlarını Erdemir, kamu kurumları, orta ve küçük seviyede sanayi işletmelerinden oluşmaktadır. Bölge halkının en önemli geçim kaynağı fındık yetiştiriciliğidir. Alaplı ırmağının kenarında bulunan, buğday, mısır, patates, arpa, mevsimlik sebze ve meyve, ceviz, fındık yetiştirilmektedir. Hayvancılık alanında ise; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, deniz ve kültür balıkçılığı yapılmaktadır. Alaplı da son yıllarda tekstil, iplik, kereste, boru, profil, fındık ve un işletmelerinin yanı sıra, salda, tekne ve gemi gibi endüstriyel alanda üretim yapılmaktadır. İlçede tek bir karayolu vardır. Alaplı ikiye ayrılır bir tarafında yeşil vadiler diğer tarafında ise küçük koyların bulunduğu masmavi denizi ve kumsallarıyla plajları oldukça güzeldir. Deniz ve yayla turizmi gelişmiş olan Alaplı ilçesinde bulunan Kocaman Belediye Plaj Tesisleri, Kavukkavla piknik alanı ve Bölüklüyayla önemli turistik yerleridir.

Tarihi ve Turistik Yerler

Alaplı Plajları

Kocaman Belediye Plajları, yörenin en güzel en sakin yeridir. Yerli halk ve turistler tarafından tercih edilen plajda doğa ve güneş ikilisinin bir arada olduğu Karadeniz Bölgesi’nde yeşiliyle mavisinin bir arada eşsiz manzarada konaklamak ve denize girmek isteyenin uğrak yeridir. Alabalık burada en çok tercih edilen yiyecekler arasındadır.

Gümeli ve Bacaklı Yayla

Temiz havası ve kuş sesleri eşliğinde gidilen Bölüklüyaylası, doğasıyla doğaseverlerin uğrak noktalarından biri olabilecek yaylaya araba vasıtasıyla gidilmektedir. Yaylanın 4-5 kilometre uzağında yer alan dünya bulunan en yaşlı ağaçlardan biri olarak geçmektedir.  Bronz Çağı’ndan kalan porsun ağacı,  dünyada bulunan en yaşlı 5. Ağaç olarak tescillenmiştir. Yaklaşık 4 bin 116 yaşında olan porsuk ağacı ile birlikte aynı yol üzerinde bulunan bin yaşını geçmiş olan pek çok porsuk ağacından sonra Gümeli Tabiat Parkı bulunuyor. Bilimsel tescilli olan bu ağacın boyu, yaşı ve uzunluğu gövdesin olan bozulmalar laboratuvar tarafından araştırılmaktadır. 2020 yılında 4116 yaşına girmiştir. Buradaki porsuk ağacına ‘’ardıç ağacı’’ denilmektedir. İçerisinde pek çok hayvan türünün de bulunduğu yaylada çadır kurularak kamp yapabilmek mümkündür. Gezinti sırasında avcılık yapmak ve ateşli silah kullanmak yasaktır. Gezerken etrafta otantik yapılı ahşap evler de görmek mümkündür. 

Buradaki ağaçlarda Kasım, Aralık ve Ocak aylarına kadar böcek ya da kurtlanma olmadığı söyleniyor. Eski yapıdaki evleri uzun süre kullanabilmek için kestane ve kayın ağaçlarını bu mevsimlerde keserlermiş.  Burada bulunan ahşap evlerin çatıları hartama tekniği ile kapatılmıştır. 80 santimetreye kadar ulaşabilen 2-3 santim olarak kesilen ahşap parçalar üst üste konularak örtülmektedir. Terk edilmiş ve yıkılmış evler de görmek mümkün. Önceleri buralarda Mayıs ayında gelenler kar yağışına kadar burada kalıp hayvanlarını otlatıyorlarmış. Yaylanın alt yapısında sabit bir elektrik bulunmamaktadır. Yaylacıların günlük ihtiyaçlarını karşıladıkları evlerinin üzerine güneş panelleri kurulmuştur. Son zamanlar ise yaylaya piknik masaları yerleştirilmiştir. Pansiyon olarak da konaklaması mümkün olan yaylaya konaklama projesi de düşünülmektedir. Ülkenin her bölgesinden turist çeken yaylanın doğal oluşu ve temiz havasıyla doğa turizmine katkıda bulunuyor.

Bölüklü Yaylası

Gümeli beldesinde yer alan Bölüklü yayla ilin en yüksek yeri olan Bacaklı yaylanın eteklerinde bulunmaktadır. Yaylacılık geleneğinin hala devam ettiği bu yerde yayla evlerini gezmek ve yemyeşil ormanı izleyebilmek mümkündür. Yaylada bulunan dağ keçisi, karaca, yaban domuzu geyik ve kurt gibi pek çok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Doğa turizminin sunulduğu bu güzel yayla gezilmeye ve görülmeye değer. Bu yayla denizden sonra en çok tercih edilen yerdir. İlçe merkezine kilometre uzaklıkta bulunan harika manzarasıyla tertemiz havası ve suyuyla gelenlere güzel bir dinlenme fırsatı ve eşsiz bir doğa sunuyor. Denizden 100 metre yüksekte olan yaylanın ulaşımını toprak yoldan sağlanır. Molabey köyünde ulaşılan yaylanın macar ekmeği çok meşhurdur. Güreş şenliklerinin de yapıldığı yaylanın eğlencesi çok fazladır. Ağaçların, yeşilliklerin ve doğanın içerisinde bulunduğu bu güzel yayla pek çok yerli turist ağırlamaktadır.

Akkaya Piknik Alanı

Piknik yapmak ve dinlenmek için oldukça güzel bir yer olan Akkaya Piknik Alanı, hem gezmek hem de dinlenmek için doğayla iç içe olabileceğiniz bir yer. Yeşilliklerin arasında tertemiz doğanın bulunduğu sevdiklerinizle birlikte vakit geçirip eğlenebilirsiniz.

Doğa sporları bu coğrafya için oldukça uygundur. Yazın denizde yüzebilir, dağ ve doğa gezintileri yapmak olanakları sunmaktadır. Bunun dışında yörede en fazla yapılan olta balıkçılığı yapılabilecek etkinlikler arasındadır. Bacaklı ve Bölüklü yaylası yürüyüş yapmak için oldukça güzeldir. Birbirine yakın olan bu yaylaları gezerek anıt ağaçları ziyaret etmek ve fotoğraflar çekmek oldukça güzel aktiviteler arasında olmaktadır. Doğal güzelliğiyle doğayı bir arada olan bu yaylalardan birisi de Kız Kulağı yaylasıdır. Bol oksijenli ve farklı uzunluklara sahip olan değişik yürüme parkurları bulunmaktadır. Olta balıkçılığı yapmak isteyenler için Alaplı çayı uygun bir yerdir. İlçede bulunan bazı çay ve bölgelerde balık avlamak mümkün olmaktadır. Buraya gitmek için özel araç ya da bazı tarihler arasında yapılan turları tercih edebilirsiniz.

Karabük'te Gezilecek Yerler Rehberi Karabük'te Gezilecek Yerler Rehberi

Alaplı’nın Meşhur Yiyecekleri

Zonguldak ve Ereğli mutfağına ait pek çok yemek çeşidi bulunmaktadır. Buğday, arpa, bakla, fasulye, çavdar ve yulaf gibi pek çok kuru bakliyatın yetiştirildiği bölgede günlük sebze ve meyve de yetiştirilmektedir. Sebzelerden, ıspanak, lahana, pırasa meyvelerden; armut, elma, dut, erik, kiraz, kızılcık, fındık, kestane ve ceviz de yetiştirilmektedir. Bu yörenin mutfağının oluşmasında katkısı büyük olan yiyeceklerdir.  Karadeniz ve Ereğli mutfaklarıyla benzer olan Alaplı mutfağında; meşhur bilenen cevizli dolma, yaprak sarması, malay ekmeği ve macar ekmeğidir. Un çorbası ve bayram tridi de bölgenin meşhur yemekleri arasında olup bazıları restoranlarda sıkça yapılan yemeklerdendir.  Burada güzel yemek yapan pek çok restoran vardır. Menülerinde bulunan burada meşhur olarak bilinen bayram tridi ve un çorbası yemekleri yapılmaktadır.

Editör: TE Bilişim