Galat ismini günümüzde birçok yerde kullanıyoruz.

İstanbul'un bir semti Galata... Adını bu semtten alan; Türkiye’nin en büyük 3 takımından biri olan Galatasaray, Galata Köprüsü ve Galata Kulesi.

Zonguldak-Ereğli şehrine saldırmaları için, paralı asker getirdi

Galatlar aslında, Galyalılardır. İngiltere'nin batısında yer alan "Galler " adlarıyla da bilinen Kuzey Avrupa kökenli bir kavimin akrabalarıdır. Yunanların Galyalılara verdikleri Galat ismi ile Anadolu’ya gelmelerinin sebebi, bu topraklar ile ilgisi vardır. Bithynia Kralı I.Nikomedes, Heraklia (Zonguldak Ereğli) şehrine saldırmaları için, Avrupa'dan paralı asker olarak Galatları getirdi. Bithynia İstanbul'un Anadolu yakasından Sakarya Nehri arasında bir tiranlıktır. Ereğli topraklarını istiyordu. Bunun için birkaç saldırı düzenlemişler fakat Ereğli'yi alamamışlardı. Bu yüzden paralı askerlerden oluşan Galatları getirdiler.

Galatlar aslında, M.Ö 280 yılında İstanbul'u fethetmeyi ve yağmalamayı denemişler, bunun için de bugün “Galata” adı verilen tepede tam bir yıl konaklamışlarsa da sonuçta büyük bir haraç alarak yollarına devam etmişlerdir.

MÖ. 249 yılında Galatlar, Herakleia’ya yağma seferi düzenlemişler ve Herakleialılar kendilerine elçilerini gönderinceye değin, kentin altını üstüne getirmişlerdir. Kuşatma, Herakleia Pontikeli devlet adamı ve tarihçi Nymphis’in, elçi heyetinin başkanı sıfatıyla Galat karargahına giderek onlarla bir anlaşma yapmasına kadar devam etmiştir.  Bu anlaşmanın ana koşulu Galatların, Herakleia Pontike topraklarından geri çekilmesini sağlamaktır. Nymphis bu şartı; ancak bir bütün olarak Galat ordusuna, beş bin altın ve her bir lider için ise iki yüz altın vererek elde etmiştir. Daha sonra Galatlar, bu sefer Pontus Kralı tarafından tutulmuş ve Mısırlı gemilerini Karadeniz’e kadar takip ederek, onları batırmışlardır. Gemilerin çapalarını aldıkları için onlara arazi olarak verilen topraklara “Ankyra” adı verilmiş. Ankyra (Ankara) “Gemi Çapası “anlamındadır.  (Lakin daha sonra kullanılan “Angora” ismi ise yumuşak tüy anlamında kullanılıyor. Tüylü Ankara keçisi, tüylü Ankara kedisi gibi)

Küçük Asya'ya gelen Galatlar kalıcı olarak Ankara civarı topraklarına yerleştiler

MÖ 107’de Heraklialılar, Galat kuşatması altındaki Pontus ve Amisos’a (Samsun) da yiyecek göndermişlerdir. Duruma kızan Galatlar, Herakleia üzerine bir sefer düzenlemiş, Herakleialılar Galat liderlerine 200’er orduya ise 5000 altın haraç vererek istilacıları zorlukla geri dönmeye ikna etmiştir.

MÖ 25 yılında Roma hakimiyetine girdiler ve “Galatya” Anadolu'da Roma'nın bir bölgesi oldu.

Galat ismini yüzyıllar sonra Zonguldak'ta bir kez daha duyuyoruz. Kömürün bulunması ile 1849’da büyük mali güce sahip olan Galatalı Bankerler, Osmanlı Devletinden taşkömürü işletme imtiyazı alırlar.

Muslu Belediyespor şampiyonluk yolunda! Muslu Belediyespor şampiyonluk yolunda!

Sonuç olarak Galatlar yüzyıllar boyunca Anadolu'ya etkin olmuş bir halk olarak kalmış ve bugün kullandığımız bazı isimlere de neden olmuşlar. Galatların bu etkilerinden Zonguldak tarihi de nasibini almıştır.

Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih

Editör: Tuğçe Atalar