Ekonomi alanına ilginiz bulunuyorsa FUD ve FOMO kavramlarını en az bir kezde olsa duymuş olmalısınız. Bu kavramlar genellikle kripto para endüstrisinde kullanılır. Peki, FUD ve FOMO nedir? Şimdi hiç vakit kaybetmeden ayrıntılara geçelim.

FUD Nedir?

FUD; geleneksel ve sosyal medya aracılığıyla korku, belirsizlik ve şüphenin yayılması manasını taşır. FUD, altta yatan prensipler ve çizelgelerden ziyade sosyal medyada yayılan kötü haberler nedeniyle dijital varlığın değer kaybetmesine neden olabilir. Çoğu durumda, bu kötü haber doğrulanamıyor veya gerçeğe dayanmıyordur. Daha ziyade, Bitcoin'in bir balon olduğu şeklindeki yaygın söylem üzerine kuruludur. Medyada yayılan korku, endişe ve güvensizliğe neden olan fikirlere bazen FUD denir. FOMO ise FUD'dan biraz daha farklıdır.

FOMO Nedir?

FOMO; daha kişisel bir kavramdır. Başkalarının zevk aldığı durumları kaçırma korkusu (örneğin, başka biri Lamborghini alırken Bitcoin kazançlarını kaçırma korkusu) olarak tanımlanabilir. FOMO, djital para satın almanıza, dijital paralardan kâr etmemenize ya da zaten önemli ölçüde artmış olan paraları satın almaya devam etmenize neden olabilir.

Akla gelen fikir, makul bir kâr elde etmenin veya yeni bir giriş noktası beklemenin başarısızlığa/kayba neden olacağı ve ardından dibe vurmanıza neden olacağıdır. Yatırımcılar, bir kripto para birimini satın almak için beklerken, kripto para biriminin yükseldiğini gördüklerinde paniğe kapılabilir ve satın almak için acele edebilir. Doğal olarak değeri düştüğünde pişman olabilirler. Dijital paranın fiyatı zaten keskin bir şekilde arttıysa, yatırımcılar kaçırma korkusuyla daha yüksek bir fiyattan satın alabilir veya fiyat düşüyor olsa bile parayı aynı dijital parada bırakabilirler. Sonuç olarak, yatırımcılar para kaybeder. İnsanlar fırsatları kaçırma korkusuyla dürtüsel olarak hareket ettiklerinde FOMO yaşarlar. Yani özetle psikolojik bir durum olduğu söylenebilir.

Buradaki ortak nokta, bunların kripto para piyasasında (ve diğer piyasalarda) tüccarları etkileyen hem duygusal hem de korkuya dayalı faktörler olmasıdır. Bu ticaret hataları iki adımda ele alınır. Temel ilke ve şemalara bağlı kalmanız gerekir. Dijital para tablosu iyi görünüyorsa ve temeller bunu destekliyorsa, stratejinize bağlı kalın ve duygularınıza kapılmayın. FUD'u erken tespit edin ve buna göre hareket edin. Kripto para birimi fiyatının makul olmayan bir şekilde düşeceğini düşünüyorsanız, bir stop belirleyin ve dipten geri alım yapmaya hazır olun. Elbette bu çok genel bir tavsiyedir ve her durumda geçerli olmayabilir. Örneğin, alım satım stratejinize ve bunun uzun veya kısa pozisyon olmasına bağlıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Finans alanı her zaman risklerle doludur. Kripto para endüstrisi de bu alanın önemli bir parçasıdır. Öncelikle bunu iyi bilmeli ve unutmamalısınız. Her ne olursa olsun korkunuzla hareket etmeyin. Ancak, başkalarının korkuyla tepki vermesini bekliyorsanız, ticaret stratejinizi buna göre ayarlayın. Özetle, FOMO'ya hayır deyin, ancak FUD'un etkisini düşünün. Bu iki kavram, yatırımlarınızı şekillendirme konusunda önemli bir rol oynayacaktır.

Bu terimler, korkunun yaygın olabileceği herhangi bir durum için geçerli olmakla birlikte, genellikle anlaşmaları engelleyen korkuya dayalı faktörleri tanımlamak için kullanılır. Çoğu meslekte olduğu gibi, özellikle kripto para ticareti yaparken FUD ve FOMO yanınızda olmayabilir. 

Kripto para birimlerine yatırım yapmaya karar verdiyseniz her zaman soğukkanlı olmalısınız. Panik, en büyük düşmanız olmalıdır. Analizlerinizi detaylı bir şekilde yapmalı ve doğru bir şekilde yorumlamalısınız. Yatırımlarınızı gerçekleştirirken çevrenizdeki kişilerden ya da sosyal medyadan etkilenmemelisiniz. Elbette dikkate alın, ancak direkt olarak işlemlerinizi etkilemesine izin vermeyin. Finansal işlemler hata kabul etmez. Mantıklı davranmalı ve ona göre hareket etmelisiniz.