Freelance çalışmak, serbest çalışmak anlamına gelir. Bir işe bağlı olmadan çalışmayı kapsar. Kendi saatleri ve müşterileriyle çalışan bu kişiler 'freelancer' olarak bilinir. Serbest çalışanlar bir ofise bağlı olmadan evden çalışabilir veya gerektiğinde kafeleri ve ortak çalışma alanlarını kullanabilir. 

1. Ağınızı güçlendirin

İşinizde iyi ve dahil olduğunuz projelerde başarılı olabilirsiniz ama ne yazık ki işteki başarı kimse sizi tanımıyorsa freelance çalışmanıza yardımcı olmayabilir. Bu yüzden çalıştığınız sektörde yeni isimlerle tanışmalı ve onlara freelance hizmetler sunduğunuzu anlatmalısınız.

İletişim ağınızı güçlendirmek için çalıştığınız sektördeki etkinliklere katılın, geçmişte tam zamanlı çalıştığınız şirketlere freelancer olduğunuzu söyleyin ve gerektiğinde kendinizi tavsiye edin.

2. İnternetin gücünden yararlanın

Öneriler iş miktarını artırabilir. Ancak internetin ihtiyaca yönelik çözümler geliştirmek için de çok önemli olduğunu unutmayın. "Serbest meslek sahibi olmak/evden çalışmak istiyorum" diyorsanız, bu noktada internette olmalısınız. 

Pek çok profesyonelin kullandığı platform olan LinkedIn profilinizi güncelleyerek başlayın. İş unvanınızı "Serbest Yazar, Serbest Tasarımcı, Serbest Muhasebeci" olarak düzenleyin ve profesyonellerin yardıma sizi bulmasına yardımcı olmak için profilinizde "Aranan İşler" özelliğini etkinleştirin.
İşiniz bir portföy sunmanıza izin veriyorsa, üzerinde çalıştığınız geçmiş projelerin çevrimiçi bir dosyasını oluşturun. Portföyünüzü sergilemek, öne çıkmanıza yardımcı olacak ve hizmetlerinize ihtiyaç duyan kişilerin sizi seçmesini kolaylaştıracaktır. Bu arada, portföy bağlantınızı LinkedIn'de paylaşmayı unutmayın.

LinkedIn dışındaki sosyal medya platformlarını etkin bir şekilde kullanın. Örneğin, sektör haberlerini paylaşmak için Facebook'ta özel bir sayfa açabilirsiniz. Bu arada, kendi özel web sitenizi oluşturmanızı tavsiye ederiz. Bu web sitesi, profesyonel tutumunuzu göstermede çok faydalıdır. İsterseniz portföyünüzü web sitenize bile ekleyebilirsiniz.

Serbest çalışanları, destek arayan kuruluşlarla eşleştiren bir siteye kaydolun. Bu sayede hem yerel hem de global firmalarla çalışma fırsatı bulabilir ve portföyümüzü genişletebiliriz.

3. Çalışma alanınızı düzenleyin

Serbest çalışmanın ücretsiz olduğunu ve ne üzerinde çalışmak istediğinize karar verebileceğinizi söylemiştik. Bu birçokları için avantaj olsa da iş yerinizin düzensiz olması dezavantaj olabilir. Çünkü çalıştığınız alanın dikkatinizi dağıtmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

Masa dağınıklığına çözüm olarak bir masa düzenleyiciden yardım alabilirsiniz.
Gereksiz ürünlerin masa üzerinde veya çevresinde bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Masanızı güneşli bir yere yerleştirmek, verimli bir çalışma alanı yaratmanın sırlarından biridir.
Çalışmanızda yer verdiğiniz renklerin de çok önemli olduğunu unutmayın. Sarı, kırmızı, pembe gibi parlak renklerin aşırı kullanımı dikkati dağıtabilir. Siyah, koyu gri ve koyu mor gibi renkler donuk bir alan yaratabilir, bu nedenle çalıştığınız alanda en sevdiğiniz renklerin dengeli bir karışımına sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Krem, açık gri ve açık kahverengi gibi renkler bu konuda yardımcı olabilir ve sarı ve turuncu gibi renkler alanı canlandırabilir.

Çalışma masası ve sandalyenin rahat olması da oldukça önemlidir. Seçeceğiniz masanın ihtiyaçlarınızı karşılayacak büyüklükte olmasına, seçeceğiniz sandalyelerin rahat ve ayarlanabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Oturduğunuzda, masa göğüs ve bel hizanızın arasında olmalıdır. Bel yastığı yardımı ile sandalye daha rahat hale getirilebilir. Evinizin dışında çalışıyorsanız, gürültü seviyelerinin çok yüksek olmadığı ve dikkat dağıtıcı unsurların en aza indirildiği bir yer seçmelisiniz.

4. Bir iş planı oluşturun

Serbest çalışan olarak, bir ofise gidip belirli bir süre çalışmak zorunda değilsiniz. Ancak gerekli planlamanın yapılmaması olumsuz bir durum olarak algılanabilir. Bu nedenle çalışma saatlerinizi kendiniz planlamalı ve çalışma saatlerinizi kendiniz ayarlamalısınız. İşin kesintisiz olması ve zamanında yetişebilmesi için bu planın geliştirilmesi ve uygulanması çok önemlidir. Mesleki hayallerinizi ve planladığınız kariyerinizi bir an önce gerçekleştirmenizi dileriz.