Egzama Nedir

 Her insan tertemiz görünen sağlıklı cilt ister. İnsanların ciltleri estetik görünümün yanı sıra sağlık içinde çok önemlidir. Sağlıklı cilt nemli, parlak, pürüzsüz görünümdedir. Pek çok cilt hastalığı vardır. Bunlardan en yaygını egzamadır. Egzama aşırı kuru ciltte görülen hastalıktır. Egzama genetik olabileceği gibi çeşitli sebeplerle de oluşmuş olabilir.

Egzamalı cilt devamlı kaşınmaktadır. Kaşınan deri can yakıcı bir duruma gelmektedir. Cilt devamlı kırmızı tonlarındadır. Kuruluktan dökülür. Egzama ciltte olabileceği gibi saç derisinde de meydana gelmektedir. Egzamanın genel sebebi derinin kuruluğudur. Eğer cildiniz çok uzun süre susuz kalmışsa egzama olabilirsiniz.

Egzama ellerde ayaklarda yüzde kısaca vücudun her bölümünde olabilir. Egzamadan korunmanız mümkündür. Bu yazımızda egzama önlemenin 10 yolundan bahsedeceğiz. Egzamanız varsa bir dermatoloğa başvurmalısınız.

Egzama için genellikle lokal tedaviler uygulanır. Krem, losyon vb. ürünlerle egzamanızı iyileştirebilirsiniz. Fakat vücudunuz kurursa tekrar egzama oluşabilir. Kuru ciltler için üretilen ürünleri kullanmalısınız. Bunun yanında dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağız. Cilt sağlığınıza önem vermelisiniz.

Egzamayı Önlemek

Egzama kuru cildin yanı sıra çok titiz bireylerde de görülür. Sürekli deterjan ve su kullanımı ciltte tahribatlara yol açarak egzama oluşumunu gerçekleştirir. Cilt kaşıntılı ve kırmızı renktedir. Cildin yüzeyi oldukça serttir. Bu yazımızda egzama önlemenin 10 yolundan bahsedeceğiz. Dikkat ettiğiniz takdirde egzama oluşumundan kurtulacaksınız. Egzama saç kuaförleri, inşaat çalışanları, temizlik görevlilerinde sıklıkla görülür.

Egzamadan Korunmak için 10 Öneri

Bu yazımızda egzama önlemenin 10 yolundan bahsedeceğiz.

  1. Egzamanın oluşmasının sebepleri araştırmalıdır. Sebep tespit edilmelidir. Buna göre egzamadan korunma eylem planı oluşturmalıdır.
  2. Hijyen şüphesiz çok önemlidir. Hijyeni sağlamak asına sıkça su ve sabunla el yıkamak egzamaya sebep olmaktadır. Eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa uzman desteği almalısınız. Ellerinizi su ile yıkamanın ardından yoğun bakım kremleri ile nemlendirmelisiniz.
  3. Elleri veya tüm vücudu yıkarken aşırı sıcak ve aşırı soğuk sular kullanmamalısınız. Yıkanma dereceniz orta sıcaklıkta olursa daha iyi olacaktır.
  4. Vücudunuzun nemlenmesi için bebek yağları veya değerli yağları kullanabilirsiniz. Özellikle zeytinyağı cilde nem veren en değerli yağlardan biridir.
  5. Her türlü içerisinde kimyasal bulunan çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddeleri eldiven kullanarak kullanmalısınız.
  6. İçerisinde asit bulunan meyve ve sebzeleri doğrudan çıplak el ile doğramamalısınız. Elinizde egzama varsa yanmalara sebep verecektir.
  7. Egzamalı cilt için üretilen güneş kremlerini kullanmalısınız.
  8. Eğer saçınızı boyamak istiyorsanız boyama kutularında yer alan alerji testini uygulamalısınız. Alerjik bir reaksiyonu 48 saat süresince görmezseniz saçlarınızı eldiven kullanarak boyayabilirsiniz.
  9. Yaptığınız iş egzama oluşumuna sebep oluyorsa iş değişikliği mümkün ise işinizi değiştirmelisiniz. Eğer iş değiştirmeniz mümkün değil ise eldiven kullanmalısınız ve eldivenleri sık sık yıkamalısınız.
  10. Egzamadan korunmak için cildin nemli olması gerekir. Cildiniz için günde en az iki litre su içmelisiniz.
Editör: Yaşar Atilla