Üniversite Sınavına Hazırlanırken Yapılması Gerekenler

Her yıl milyonlarca gencin hazırlandığı üniversite sınavı, gençlerin gelecek hayallerinde çok önemli rol oynuyor. Gençler ilerdeki mesleklerini, hayat standartlarını belirleyecek olan üniversite sınavı için çok fazla emek veriyor. Bu yazımızda hayatımız üzerinde bu denli önemli rol oynayan üniversite sınavına nasıl çalışmamız gerektiğini, üniversite sınavına hazırlanırken neler yapmamız gerektiğini anlatacağız.

Motivasyonunu Yüksek Tut

Üniversite sınavına hazırlanmak uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu süreçte yorulduğunuzu, sıkıldığınızı, bunaldığınızı hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda hedefinize odaklanıp hayallerinizi gerçekleştirmek için motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız. Psikolojik olarak düşüş yaşadığınız durumlarda kendinizi telkin ederek toparlamalısınız. Motivasyonunuzu yüksek tutmak adına çeşitli yöntemler belirleyebilirsiniz. Düşüş yaşadığınız zamanlarda kafanızda belirlediğiniz hedefi, o hedefin ileride hayatınıza nasıl olumlu etki edeceğini, hayat standartlarınızı nasıl yükselteceğini düşünerek girdiğiniz sıkıntılı durumdan kurtulabilirsiniz.

Hedefinizi Belirleyin

Üniversite sınavına hazırlanırken yapılması gereken en mühim şeylerden biri de kendinize uygun hedefi belirlemektir. Öncelikle hedef belirlerken kendi yeteneklerinizi, sevdiğiniz işleri, yatkın olduğunuz alanları belirleyip bu doğrultuda size en uygun okul ve bölümü belirlemelisiniz. Ardından bu hedefinize nasıl ulaşacağınızın planlamasını yaparak o hedef doğrultusunda elinizden geleni yapmalısınız. Üniversite sınavına hazırlanırken motivasyonunuzu yüksek tutmak adına hedefinizi belirlemek çok önemlidir. Çünkü sizin motivasyonunuzu yüksek tutacak en önemli etken hedef belirlemektir.

Doğru Kaynakları Bulun

Üniversite sınavına hazırlık için piyasada çok fazla çeşit kaynak bulunmaktadır. Fakat bu kaynaklar yeterince kaliteli olmayabilir veya sizin seviyeniz için uygun olmayabilir. Öncelikle seçtiğiniz hedef için yapmanız gereken netlere ve başarı sıralamasına bakın. Ardından bu netlere kapasitenizin yetip yetmeyeceğini hesaplayın. Sonra hangi konulara ağırlık vereceğinizi, üniversite sınavında hangi konulara ağırlık verildiğini, üniversite sınavı müfredatında hangi konuların olduğuna bakın. Seçtiğiniz konular hakkında hangi yayınevinin başarılı olduğunu ve hangi yayınevinin sizin seviyenize uygun olduğunu belirleyin. Üniversite sınavına hazırlanırken doğru kaynaklardan çalışmak sizi bu yorucu maratonda 1 adım öne çıkaracaktır.

Eksik Olduğunuz Yerlerde Yardım Alın

Üniversite sınavına hazırlanan kişiler dershanelere, özel eğitim kurumlarına ya da özel dersler başvurmaktır. Fakat bu gibi kurumlar her genç için aynı etkileri göstermez. Çünkü herkesin karakteristik yapısı aynı değildir. Örneğin bir dershanenin çalışma saatleri 40 dakika ders 10 dakika molaysa sizin çalışma kapasiteniz bu sürelerden daha fazla veya daha az olabilir. Bu yüzden üniversite sınavına hazırlanırken öncelikle kendi yapınızı iyice test etmelisiniz. Bu doğrultuda kendinizin hangi kuruma daha yatkın olduğunuzu belirleyin. Ayrıca üniversite sınavına hazırlanırken illaki belirli bir kurumda hazırlanmanıza gerek yoktur. Bazı gençler sadece evinde veya kütüphanede çalışarak dershanelere nazaran daha fazla verim aldığını açık bir şekilde belirtiyor. Takıldıkları konularda da internetten destek alıyorlar. Günümüzde internetin bu denli gelişmesi sonucunda artık internetten çok kaliteli hocalardan ücretsiz bir şekilde sıkıntı yaşadığınız konuları dinleyebilirsiniz.

Sosyal Hayatınızı Dengeleyin

Üniversite sınavına hazırlanırken sosyal hayatınızı dengelemek oldukça önemlidir. Kimileri tamamen sosyal hayatını bitirip kendini tamamen ders çalışmaya odaklar, kimileri de tam tersi ders çalışmayı bir kenara bırakarak tamamen sosyal yaşantısına devam eder. Bu iki durumda üniversite sınavına hazırlanırken yapmamanız gereken şeylerdir. Eğer tamamen kendinizi derslere verip sosyal hayatla ilişiğinizi keserseniz bu sizin çok kolay motivasyon kaybetmenize, derslere odaklanamamanıza, psikolojik olarak düşüş yaşamanıza neden olacaktır. Tam tersi şekilde sosyal hayatınıza çok fazla önem verirseniz bu durumda ders çalışmanıza engel olacaktır ve hedeflerinize ulaşmanızda sıkıntı teşkil edecektir. Bu yüzden üniversite sınavına hazırlanırken sosyal hayatımızı tam dengeli bir şekilde ilerletip her şeyi dozunda yapmalıyız.

Editör: TE Bilişim