Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Osman Bozkan ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemile Gül’ün destekleri meyvelerini veriyor.

Creavit'ten Salvador Dali temalı banyo tasarımı! Creavit'ten Salvador Dali temalı banyo tasarımı!

Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üreterek TÜBİTAK birinciliği aldı. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir, bir ay önce lise öğrencileri ile kimya dalında aldığı birinciliğe, Biyoloji dalında ortaokul öğrencisi ile ikincisini ekledi.

Projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Ayşe Eslem Yangın:
“Ben bitkilere meraklı bir insanım. Onları kurutup saklama, fotoğraflama, faydalarını araştırma çalışmalarım var. Geleneksel tedavi yöntemlerinde bitkilerin kullanımını büyüklerimden öğrenmeyi çok seviyorum. Bu proje de böyle ortaya çıktı. Bitki özlerinden neler yapabilirim, diye araştırırken bitki özlerinin besinlerde katkı maddesi olarak kullanılabileceğini fark ettim. Hangi bitki özünün besinlerde hangi değişikliklere neden olacağını araştırırken bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini gördüm. Bunun üzerine çalışmaya başladım. Projemin sonunda ekmelerin küflenmesini geciktirecek tamamen doğal bitki özlerinden yapılan bir katkı maddesi ürettim. Ayrıca bu maddeden bir de ambalaj ürettim. Ambalaj doğada %100 çözünebiliyor. Hem ekmeğimizi hem de çevremizi koruyoruz. Projemin Ankara Bölge Birincisi olması beni çok mutlu etti. Projemin Türkiye Finali’nde de başarılı olmasını umuyorum. Bana destek olan ailem ve öğretmenime teşekkür ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi, geçtiğimiz ay da Kimya ve Teknoloji Tasarım alanlarında TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda Bölge Birincisi olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazanmıştı.

Editör: U. G.