Çocuğuna Okuma Sevgisini Kazandırmanın Yolları

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak gelişimleri üzerinde olumlu etkiler meydana getirir. Bu nedenle bunu destekleyici çalışmalar yapılmalıdır.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın yolları çok sayıda anne baba tarafından merak edilir. Okuma sayesinde çocuklar yaşamlarına farkında bir birey olarak devam edecektir. Bunun için anne babaların çocuklarına rol model olmaları gerekir. Çünkü çocuklar kendilerine söylenenden ziyade gördüklerini örnek alırlar. Bu nedenle çocuk anne babasının kitap okuduğunu görürse kendisi de onu yapmak isteyecektir. Bu sayede okumanın önemini küçük yaştan itibaren kavrayan çocuk okuma alışkanlığını daha kolay kazanacaktır. Bunu başarmak adına okuma sürecine ne kadar erken başlanırsa o kadar avantajlı olacaktır.

Çocuğuna Okuma Sevgisini Kazandırmak İçin Tavsiyeler

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap okumaya bebeklik döneminden başlanmalıdır. Uzmanlar tarafından verilen önerilere göre bebeklere altı aydan itibaren her gün düzenli olarak kitap okunmalıdır. Hatta mümkünse buna hamilelik döneminden itibaren başlanmalıdır. Okumanın hiçbir zaman zararı olmayacaktır.

Erkenden kitap okumaya başlandığında çocuğun duyduğu ses onun sevdiği ve güvendiği ses haline dönüşecektir. Bu sayede çocuk ses ile kitap okuma sevgisi arasında ilişki kurabilir. Burada seçilen kitapların çocuğun yaşı ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Yaş ilerledikçe gelişimine uyum sağlayan görseller ve yazılarla desteklenen kitaplar seçilebilir. Az sözcüklü ve bol resimli kitaplar başlangıç için doğru seçim olacaktır.

Çocuklara Okuma Sevgisi Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara kitap okumak daima olumlu sonuçlar verir. Anne babaların bu konuda çabalı olmaları önemlidir. Bu amaçla düzenli kitap okuma saatleri oluşturulmalıdır. Özellikle uyku öncesi masalları okumak çocuğun gelişiminde büyük etkiye sahiptir. Böylece zaman içerisinde minik erkenden yatağına gidecek ve kitap okuma vaktini sabırsızlıkla bekleyecektir.

Verimli bir kitap okuma süreci adına çocuğa kitapla ilgili sorular sorulmalıdır. Böylece çocuğun ilgisi çekilebilir ve anlaması desteklenebilir. Bunun yanı sıra ailece kitap okuma saatleri olmalıdır. Dergiler ve kitaplar evlerde çocukların ulaşabileceği yerlere bırakılmalı, bunların her bizi özenle seçilmelidir. Dışarı çıkıldığında çocuklarla kitap evlerine gidilmeli ve böylece çocuğun hayal dünyasının gelişmesine katkı sağlanmalıdır.

Editör: TE Bilişim