1995’li yıllardan sonra dünya ticaret diline giren e-ticaret, web siteleri aracılığıyla ürün ve hizmetlerin satılmasını kapsamaktadır. Tüketiciler ürünleri satın alarak ödemesini yapmakta, ardından firma da bunları ilgili adrese göndermektedir.

Ödemeler kapıdan yapılabildiği gibi online veya dijital ödeme şekline de alınabilmektedir. Bu yönüyle e-ticaret bir web sitesi açmanızı gerektirmez. Ancak sektöre adım atmadan hangi evrakları hazırlamanız gerektiği, şirket olmanın önemini ve nasıl sektöre adım atacağınızı bilmek gerekir.

Her ne kadar ilk kez konuyu araştırılar e-ticaret için gerekenler üzerine zorluk çekebilse de aslında oldukça kolaydır.

E-ticaret İçin Şirket Gerekir Mi?

E-ticaret yapmayı düşünen bir yatırımcıysanız, e ticaret sitesi açmak öncesinde bu konuyu bilmeniz gerekir. Çünkü e-ticaret yapabilme için bir şirket olmalıdır. Bu yasal bir zorunluluk olduğu için atlanmaması gereken bir konudur.

Bunun yanı sıra kredi kartı ile ödeme almak, online ödeme sistemlerinden yararlanmak istiyorsanız, bankalar ile anlaşmanız gerekir. Burada da yine bir firmanızın olması aranır. Türkiye Cumhuriyeti vergi mevzuatları kapsamında, internet aracılığıyla satış yapan kişi veya kurumların vergi yükümlülüğü de vardır.

Bu açıdan e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız, şirket de olmalıdır. Temel olarak anonim, şahıs ve limited firmalarını ayrıntıları ile inceleyebilir, ardından bir tanesini kurabilirsiniz

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret sitesi kurmak istiyorum diyorsanız, ilk olarak ne satacağınızı bilmeniz gerekir. Kendi ürünlerinizi pazarlayabileceğiniz gibi toptancılarla anlaşmanız da mümkündür. Ardından da bir web site alt yapısı seçilmelidir.

Günümüzde bu kapsamda 3 farklı seçenek vardır. Birincisi ücretsiz olarak sunulan altyapılardır. Lakin bunlar açık kaynak kodlu olduğu için güvenlik sorunları da mevcuttur. Bununla sınırlı olmadan sitenize gelen yoğun trafikleri destelemez ve teknik arızalarda iletişim kurabileceğiniz kaynak da bulunmaz.

İkinci seçenek kendinize özel olarak tasarlatmaktır. Lakin burada her bir entegrasyon ve işlem ayrı bir şekilde ücretlendirilir. Bu yönüyle çok büyük masraflar söz konusudur. Ayrıca gereken zaman da daha fazladır.

Üçüncü seçenek ise hazır bir şekilde sunulan yazılım ve paketlerdir. E ticaret sitesi kurmak isteyenlere bunlar farklı seçenekler halinde sunulur. Böylece her birini inceleyebilir, size en uygun geleni tercih edebilirsiniz. Esnek yapıda olduğu için istediğiniz zaman geliştirme olanağınız da vardır.

E-ticaret Sitesi İçin Hangi Evraklar Hazırlanmalı?

Eğer e ticaret sitesi açmak istiyorsanız, bir firmanızın olması gerekir. Bunun için de bazı belgeler gerekir. E-ticaret sitelerini kurmak için gereken evrak ve bilgilere aşağıdan incelenebilir;

1.      Vergi kimlik numarası

2.      Gerçek veya tüzel kişiler için MERSİS numarası

3.      Esnaf ve sanatkarlar için T.C. Kimlik Numarası

4.      Kurucu kişi & kişilerin fotoğrafları

5.      Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Kaydı

6.      İşletme Unvanı

7.      Kargo firması ile anlaşma bildirimi

8.      Altyapı sağlayıcıları ile anlaşma bildirimi

9.      Faaliyet gösterilen hizmet türü, ürün ve sektör

10.   B2B, B2C gibi e-ticaret türü

11.   Ödeme aracılılık kuruluşu ile anlaşma bildirimi

12.   Veri tabanının olduğu konum

13.   Yurt dışı finans işlemleri için yurt dışı banka bilgileri

E-ticaret için gerekenler farklı şirket türlerinde değişebilir. Bunları da incelemeniz, buna göre evrakları tamamlamanız gerekir.

E-ticaret Sitelerinde Bilinmesi Gerekenler

E-ticaret sitesi açmak istiyorsanız, ETBİS kaydı yapılmalıdır. Şahıs şirketleri de bunu yapabilmektedir. Burada da yer alan evrakları incelemeniz, hazırlayarak kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekir. MERSİS numarası almak istiyorsanız, burada da ticaret odası kaydı gerçekleştirilmelidir.

Eğer sitenizi açtıktan sonra daha fazla kişiye hitap etmek istiyorsanız da bazı konular bilinmelidir. Sosyal medya platformlarında kurumsal hesap açarsanız, hedef kitlenize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Buradan web sitenize trafik aktarabilir, böylece satışlarınızı yüksek tutabilirsiniz.

Ayrıca Google ADS ve sosyal medya reklamlarından da yararlanabilirsiniz. Bu ortamlarda vereceğiniz reklamlar sayesinde, sitenizi ve ürünlerinizi daha fazla kişiye tanıtabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız, tüm bu konulara dikkat etmeniz gerekir. Buna göre adım atarsanız sorunsuz bir şekilde e ticaret hayatınıza başlamanız da mümkündür.