Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tüm dünyanın “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyun” çağrısına rağmen yaptığı açıklamaların ardından iki ülke arasındaki krizin savaşa dönüşmesi an meselesi. 
Savaş ihtimali tüm Avrupa devletleri gibi Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiriyor. Ukrayna’dan hububat, Rusya’dan doğal gaz ithalatı sağlayan Türkiye, savaşın eşiğindeki iki ülkenin denizden en yakın komşusu. 
Savaş demek acı demek, açlık demek, göç demek, mülteci demek…
Peki ülkelerinde yıllardır süren iç savaşın etkileriyle 5 milyona yakın Suriyeli mülteciye kucak açan Türkiye, olası bir Rusya-Ukrayna harbinde yeni bir göçmen dalgası yaşayacak m?
Suriyeli göçmenlerin yarısına yakını büyükşehirlerde yaşarken, geri kalan diğer çoğunluk Suriye’ye komşu illerde ikamet etmekte. Yani Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa gibi şehirler…
ZONGULDAK UKRAYNA’YA EN YAKIN TÜRK ŞEHİRLERİNDEN
‘Suriyeli göçmen’ gerçekleri böyle iken, olası Rusya-Ukrayna savaşının ardından göç etmek isteyen Ukraynalıların en çok rağbet edeceği illerden biri Zonguldak olarak gözüküyor. Zonguldak’a hem havadan hem de denizden çok kolay bir şekilde ulaşma imkânı olan Ukraynalı göçmenler, ilimizde ikamet etmek isteyebilirler. Ayrıca Ukrayna-Zonguldak arasında ‘RO-RO hizmeti’ amaçlı kullanılan deniz yolu bulunmakta.
ROMANYA 500 BİN GÖÇMENE KAPILARINI AÇTI
Bu arada, Romanya şimdiden 500 bin göçmen akınını öngörerek tüm dünyaya ‘Ukraynalılara kapılarının açık olduğunu’ ilan etti. Eğer ki; olası bir savaşta “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden” yana olan Türkiye’den de bu şekilde bir hamle gelirse Zonguldak göçmen dalgasına hazır mı?
YORUM HABER – SERCAN YILDIRIM

Editör: TE Bilişim