14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen  Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında meydana gelen grizu patlaması neticesinde yeraltındaki 110 işçiden 43'nün hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan son derece vahim bir maden faciasıdır.

Amasra Maden Faciası, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı maden ihmallerinden yalnızca biriydi. 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma ve 263 madencinin şehit olduğu Kozlu ile birlikte yakın dönem Cumhuriyet tarihinin en ölümcül maden kazalarındandır. 
Yeterli önlemlerin alınmaması, ciddi iş güvenliği ihlalleri, teknik eksiklikler, işçilere yeterli eğitimlerin aldırılmamış olması, işçi kıyafetlerinin ısı ve aleve karşı koruma kriterlerine uygun olmaması, kurum yetkililerinin gerekli modernizasyon işlerini yaptırmamaları, patlamanın gerçekleştiği kısımda bulunan fanın çalışmaması, 1 gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtları olmasına rağmen gerekli tedbir ve tamir işleminin yapılmadan patlatma yapılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı müfettişlerince yapılan teftiş sonucu düzenlenen 20.10.2018 tarihli tutanakta tespit edilen mevzuata aykırılıkların ve eksikliklerin giderilmemiş olması ve daha pek çok ihmal sebebi ile bu üzücü facia meydana gelmiştir. 

Muharrem Akdemir GMİS'te Muharrem Akdemir GMİS'te

Bu olaydan sorumlu tutulan yöneticiler hakkında "olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçlarından 1062'şer yıla kadar hapis cezası talep edilmiştir. Yargılama süreci devam etmekte olup, biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak süreci yakından takip ediyoruz. Başta madenlerimiz olmak üzere işçinin emeği olan her sektörde işçilerimizin can güvenliğinin sağlanması, insan haklarına uygun çalışma ortamının sağlanması ve iş cinayetlerinin son bulması için sonuna kadar mücadele etmeyi hayatını kaybeden tüm işçilerimize borç biliriz. Bu üzücü olayın yıl dönümünde vefat eden madenci kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, ailelerine baş sağlığı diliyoruz. 
İş cinayetleri son bulsun. Daha fazla canımız yanmasın.

Editör: Melisa Sapaz