CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez ve Armutçuk müesseselerinde üretimin durdurulma süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Dural; “Geldiğimiz bu aşamada iktidarın “kapattırmayız” söylemi masal halkasının son halkasıdır, inandırıcı değildir.Bu sürecin faturasını günahsız Zonguldak halkı ve madenciler ödemeyecektir” dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Zonguldak’a geliyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Zonguldak’a geliyor.
İçeriği Görüntüle
Dural’ın konu hakkında açıklaması şu şekilde:
“FATURAYI MADENCİ ÖDEMEYECEK
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı bir kamu iktisadi teşebbüsü olarak Zonguldak’ın en büyük istihdam alanıdır ve ülkemiz için stratejik öneme sahip taşkömürünün üretim merkezidir.
Ocak 2026 başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişlerinin denetimlerinde tespit edilen eksiklikler sebebiyle Karadon, Kozlu, Üzülmez ve Armutçuk müesseselerinde önce üretim geçici olarak durdurulmuş, sonrasında ise maden ocakları mühürlenmiştir.
Eksikleri gidermeyen, gerekli yatırımları yapmayan, ilk müfettiş raporları geldikten sonra “kulağının üzerine yatan” TTK’nın bağlı olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’dır.
Arka plandaki sorumluluk ise her konuyu “kâr-zarar” ekseninde değerlendiren, kamu bakış açısından bihaber Hazine ve Maliye Bakanlığı’dır.
Sözün özü, güzide kurumumuzu bu hâle düşüren AKP iktidarının kendisidir, başarısız politikalarıdır.
Göz göre göre gelinen bu durum, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kapatılmasının provasıdır, test aşamasıdır.
Geldiğimiz bu aşamada iktidarın “kapattırmayız” söylemi masal halkasının son halkasıdır, inandırıcı değildir.”
Kurumlar arasındaki iletişimsizliğin, uyumsuzluğun, liyakatsiz yöneticilerin yarattığı bu sürecin faturasını günahsız Zonguldak halkı ve madenciler ödemeyecektir.
Beş binin üzerinde maden şehidimizin olduğu kadim şehrimize AKP’nin yaptığı bu kötülüğü halkımız asla unutmayacak ve sandıkta hesabını soracaktır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler süreci, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) başta olmak üzere tüm bileşenleriyle birlikte büyük bir özenle takip ediyoruz.
İş durdurma kararının kaldırılmasına yönelik 5 Mart 2026’da görülecek olan mahkemede örgütümüzle orada olacağız.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun sigortası Cumhuriyet Halk Partisi’dir.
Kurumun kapanmasının, özelleştirilmesinin önündeki en büyük engeldir.”