Uyarıyoruz! Dev kayalar kimin başına düşecek? Uyarıyoruz! Dev kayalar kimin başına düşecek?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği emekli maaşı zam oranı yüzde 37.57’lik artışa yüzde 5 ek zam olarak açıklanırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz emekli zammın yetersizliğine tepki gösterdi.

Yapılan zam açıklamasının ardından konuşan Genel Başkan Yardımcısı, açlık sınırının 15 bin lira dolaylarında olduğu bir ülkede, emekliye 10 bin lira maaş vermek “emekliyi açlıkla imtihan etmektir” dedi. 

Cumhurbaşkanının, 2024 yılının “Emekliler Yılı” ilan etmesine de değinen Yavuzyılmaz, yapılan açıklamayı “emeklinin aklıyla dalga geçmek” olarak nitelendirirken şunları söyledi:

“Emeklinin gözü kulağı bu zam haberindeydi ancak yine beklenen olmadı. Emekliye bir kez daha hakkı olan maaş değil sadaka reva görüldü. Birleşik Kamu İş’in yaptığı araştırmaya göre Aralık 2023 tarihinde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 TL’ye ulaştı. Açlık sınırının 16 bin lira dolaylarında olduğu bir ülkede, emekliye 10 bin lira maaş vermek ‘emekliyi açlıkla imtihan etmektir.’

En düşük emekli maaşının en azından asgari ücrete sabitlenmesi gerektiğini yıllardır söylemekteyiz. Yüzde 5 ek zamla birlikte verilen ücretin asgari ücretin çok altında belirlemiş olmasını kabul etmiyoruz. 

Cumhurbaşkanlığının 2023'te 6,6 milyar olan bütçesi 2024 yılında 12,3 milyar liraya çıkartıldı. Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçen yıla göre yüzde 85 artarken 2024 yılının “Emekliler Yılı” ilan edilmesi ‘emeklinin aklıyla dalga geçmekten’ başka bir şey değildir. 

Diğer bir üzücü tarafı ise Zonguldak’ın Türkiye’de nüfusa oranla an fazla emeklinin yaşadığı il konumunda olmasıdır. Yaklaşık 170 bin emeklinin kalbi bu şehirde atıyor. Binlerce emekli şehrin ekonomi döngüsü içinde yer alıyor, ticaret hayatına katkı sağlıyor. Bu nedenle bu haksızlıklar en çok bizleri etkiliyor. Çünkü emeklinin yüzünün gülmesi demek, Zonguldak esnafının, Zonguldak ekonomisinin yüzünün gülmesi demek. Emeklinin yoksullaşması da Zonguldak’ın her geçen gün biraz daha yoksullaşması anlamına geliyor. Ak Parti, emek kentinden emekli kentine çevirdiği Zonguldak’a yazık etmeye böylelikle de devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak emeklilerimizin haklarını alması için Meclis’e defalarca kanun teklifleri verdik. Şu an Genel Başkanımız Özgür Özel’in önderliğinde, bir kez daha ‘en düşük emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesini’ teklifini Meclis Başkanlığına sunmuş bulunmaktayız. Emeklilerimiz insan onuruna yaraşır şekilde hayatlarını idame edebilmelerini sağlamak için mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz.”

Editör: U. G.