CHP Zonguldak İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı Zonguldak Valiliği önünde alternatif çelek sunarak kutladı. Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasının ardından CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Devrim Dural’ın yaptığı konuşma şu şekilde:
“Bugün burada, Türk milletinin kaderini değiştiren, bir ulusun yeniden doğuşunu simgeleyen çok özel bir günü kutlamak üzere toplandık. Hepinizi en içten sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
19 Mayıs 1919… Sadece bir tarihten ibaret değildir. O gün, milletimizin bağımsızlık yolunda attığı en büyük ve en cesur adımdır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak başlattığı Kurtuluş Mücadelesi, Türk milletinin esarete boyun eğmeyeceğini, bağımsızlık ve özgürlük uğruna her türlü zorluğu göze alabileceğini tüm dünyaya ilan ettiği gündür.
O gün yakılan bağımsızlık meşalesi, Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta büyümüş ve nihayetinde 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla kurumsallaşmıştır. Bu meşale, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla ebediyen sönmemek üzere milletimizin kalbinde yer etmiştir.
Atatürk, bu çok özel günü, 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan ederek hem bir sorumluluk hem de bir güven duygusunu bizlere miras bırakmıştır. Çünkü O biliyordu ki bir milletin geleceği, ancak ve ancak gençlerinin omuzlarında yükselebilir. Bu nedenle “Ey Türk gençliği!” diyerek başladığı Gençliğe Hitabe’de bizlere sadece bir görev değil, aynı zamanda bir inanç da bırakmıştır.
Sevgili gençler,
Sizler bu vatanın yarını, Cumhuriyetimizin güvencesisiniz. Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda yürümek, aklın ve bilimin ışığında ilerlemek, özgür düşünceyi, eşitliği ve adaleti savunmak sizin en büyük görevinizdir. Sporla bedeninizi, bilimle zihninizi, sanatla ruhunuzu besleyin. Unutmayın ki, bir milletin sadece silahla değil, kültürle, eğitimle, bilimle de var olabileceğini dünyaya göstermek yine sizin elinizdedir.
Bugün sadece bir bayram değil, aynı zamanda bir farkındalık günüdür. Bizlere emanet edilen bu Cumhuriyetin kıymetini bilmek, onu yaşatmak ve gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde aktarmak hepimizin görevidir.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun.
Yaşasın 19 Mayıs, yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türk gençliği!
Ne mutlu Türk’üm diyene!”
Editör: Şeyma Kaya