Chia tohumları yüzyıllardır Maya ve Azteklerin temel gıda maddesiydi. Chia, Maya dilinde "güç" anlamına gelir ve bu bitkinin tohumları, savaşçılar tarafından yolculuklarında ve savaşlarında adeta bir yakıt olarak yenirdi. Vücut sağlığını korumak için faydalı olan gıdalar şu sıralar ilgi görüyor. Zengin bir besin olarak dikkat çeken chia tohumları, muhteşem antioksidan özellikleri nedeniyle günlük beslenmemizin de bir parçası haline geldi. Peki, chia tohumları nereden alınır? Bu mucizevi besin, aktarlarda ve bazı marketlerde mevcuttur. Ufak bir araştırma ile rahatlıkla bulabilirsiniz.
Chia Tohumları
Son yıllarda en popüler diyet gıdalarından biri haline gelen chia tohumları, Salvia hispanica bitkisinden elde edilen küçük siyah tohumlar olarak bilinmektedir. Orta ve güney Meksika ve Guatemala'ya özgü labiatae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Kolombiya öncesi zamanlarda Aztekler tarafından yetiştirildiğine dair kanıtlar olduğu söylenmektedir.
Doğru hazırlandığında kolayca sindirilebilen chia tohumları, tariflere kolayca eklenebilen çok yönlü bir malzemedir. Elbette birçok avantajı da var. Çalışmalar, düzenli olarak chia tohumu yemenin sağlığınızı birçok yönden iyileştirebileceğini göstermiştir. Chia tohumlarını yemenin en popüler yollarından biri, chia tohumlarının genişleyip yumuşaması için 2 saat su veya süt içinde bekletmektir.
Bu bekleme süresi boyunca çekirdekler sıvıyı ve jeli emecek ve karışım pastacı kreması kıvamına gelecektir. Alternatif olarak, karışım gece boyunca soğutulabilir ve ertesi gün hazırlanabilir. Tohumları ıslatmak için aromalı süt, meyve suyu, tarçın, zencefil veya bal ekleyin.
Chia Tohumlarının Faydaları
Chia tohumlarının bu kadar faydalı olmasının nedeni, lif, omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve minerallerle dolu olmalarıdır.Temel amino asitleri sağlarlar. Yağ, protein ve yağ içerikleri nedeniyle sindirimleri nispeten yavaştır. Bu, stabil kan şekeri seviyelerini korumak için yavaş ve uzun enerji sağladığı anlamına gelir.
Besin değeri ve son derece yüksek enerji seviyesi nedeniyle chia tohumları “enerji ve sağlık bombası” olarak da bilinir. Bu anlamda chia tohumları önemli besin maddeleri içerir. 25 gramlık bir chia tohumu porsiyonu yaklaşık 9 gram lif içerir. Önerilen günlük 30 gram lif alımı ile günde 25 gram chia tohumu, temel günlük ihtiyaçlarınızı karşılar.
Meksika'ya özgü olan chia tohumları, besinsel ve tıbbi yararları nedeniyle değerlidir ve hatta para birimi olarak kullanılır. Aztek savaşçılarının sadece bir kaşık dolusu chia tohumu ile 24 saat hayatta kaldıkları söylenir.
Diğer Özellikleri
Yeni araştırmalar, chia tohumlarının düşündüğümüzden daha fazla faydası olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda kemikleri ve kasları güçlendirmeye, kalp ve sindirim sistemini desteklemeye de yardımcı oluyor. Bu tohumlar çok daha fazlasını sunabilir ve diyabet tedavisinde de kullanılabilir. Yoğun lifli yapısı ve sağlıklı yağları ile chia tohumları vücuttaki insülin seviyelerini dengelemeye, bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve açlığı azaltmaya yardımcı olur.
Chia tohumları enerjinizi ve metabolizma hızınızı artırmaya destek olur. Yayınlanan bir çalışma, chia tohumlarını tükettikten sonra 90 dakikalık bir egzersiz seansına girmenin, bir enerji içeceği tüketmek kadar performansı artırdığını buldu. Çalışmalar, diyetinize chia tohumları eklemenin vücudunuzun metabolizmasını etkileyebileceğini ve ayrıca obezitenin nedeni olan "göbek yağını" azaltabileceğini göstermiştir. Kalsiyum içeriği nedeniyle chia tohumları kemiklerin güçlenmesine, sağlıklı kemik ve kasların oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca bitkisel protein kaynakları arasında öne çıkan tohumlar, kas büyümesi ve gelişimi için önemli bir besin kaynağı olarak faydalar sunar.