İyi Parti Zonguldak 1. Sıra Milletvekili Adayı Evrim Balbaloğlu, EPDK’nın aldığı ithal kömüre teşvik kararını eleştirerek, ‘bu nasıl yerli ve millilik?’ diye sordu. Balbaloğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin sanayisinden birçok alanda gelişmesinin öncüsü olan Zonguldak ne yazık ki 21 yıllık AKP iktidarı döneminde adeta cezalandırılırcasına hep geri gitti. Emeğin başkenti olan Zonguldak 21 yıllık AKP iktidarında emeklinin başkenti haline geldi. Bir zamanlar göç alıp büyüyen Zonguldak 21 yıllık AKP iktidarında göç veren il haline gelmiştir.

Zonguldak’ta yer altında çıkarılmayı bekleyen 1.3 milyar ton kömür rezervi bulunurken, AKP İktidarı yurt dışından kömür ithalatına teşvik eden kararlara imza attı. Türkiye Taş Kömürleri Kurumu’nda yer altında çalışan işçi sayısı 7 binlerin altına düşerken, seçim öncesi alınan 2 bin işçi alımı kararı sorunun çözümünden uzak kalacaktır. Sadece 2023 yılında TTK’dan 2000’in üzerinde maden işçimiz emekli olacaktır. Dolayısıyla TTK’ya 2 bin işçi alımı çözüm değil sorunun devamıdır.

Dünya’da hiçbir ülke kömür madenciliğini kar amaçlı bakmayıp “Milli enerji” üzerinden değerlendirirken, her fırsatta yerli ve milli olduğunu iddia eden AKP iktidarı söylemlerinin tam aksine Zonguldak’ta yerli kömürün çıkarılmasını engelleyip, ithal kömürü teşvik etmektedir.

Zonguldak’ta TTK dışında rödevans sistemi ile kömür çıkartmaya çalışan özel maden ocakları da ithal kömüre verilen teşvikler nedeniyle zor dönemler geçirmektedir. Zonguldak ve Karabük’ta bölgede kömür olduğu için kurulan Erdemir ve Kardemir başta olmak üzere yine Eren Enerji ve Çates termik santralleri de ihtiyaçlarını ithal kömür ile karşılamaktadırlar. Kömür’ün başkenti Zonguldak AKP iktidarı döneminde ithal kömür cennetine dönüştürülmüştür.

Bu nasıl yerliliktir, bu nasıl milliliktir?

Özetle Zonguldak 21 yıllık AKP iktidarı döneminde hep kaybeden taraf olmuştur.

İYİ Parti olarak yaşanan tüm sorunları biliyoruz. Çözümlerimizde nettir. 14 Mayıs’ta Zonguldak halkımız bize yetki verdiğinde ilk işimiz Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) aldığı ithal kömüre teşvik kararını derhal kaldıracağız. Ayrıca Erdemir, Kardemir, Eren Enerji ve Çates gibi kurumların kömür tüketimlerinin ilk planda yüzde 30’unu, ilerleyen süreçlerde ise yüzde 50’sini Zonguldak’tan karşılamasını zorunlu hale getirteceğiz. Böylece TTK başta olmak üzere rödevanslı kömür sahalarıyla birlikte bu gün 10 bin civarında olan maden işçisi sayımız 25-30 binleri bulacaktır.

İYİ Parti olarak 14 Mayıs’tan sonra Zonguldak’ta gerçek manada yerli ve milli politikaları hayata geçirip ilimizi yeniden emeğin başkenti yapacağız. Bu bizim yer altında ülkesi, milleti ve ailesi için yerin yüzlerce metre altında kömür çıkartırken hayatını kaybeden binlerce maden şehidimize borcumuzdur. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk şehri Zonguldak’ı cezalandırılan il olmaktan çıkartıp, mükafatlandırılan il yapacağız.”

Editör: Melisa Sapaz