Geçtiğimiz günlerde yapılan Zonguldak Kömür Jeopark toplantısında Vali Mustafa Tutulmaz’ın Prof. Dr. Yeşim Büyükmeriç’i kast ederek; “Bugüne kadar ben olmadım. Bundan sonra da yokum. Bu alınganlık neyin nesi? Bir yanlışlık mı var diye kendisini arıyorum. Telefonlarımızı da açmıyor. Hocamızın egosu o kadar tavan yapmış ki! Vali Yardımcımız arıyor onun telefonuna da çıkmıyor. Mesaj atıyor, mesaja cevap vermiyor. Arkadaşlar bunlar olmaz. Adanmışlık ruhu ile burada değilseniz aramızda olamazsınız. Ego tatmini olarak buraları görürsek kesinlikle başarılı olamayız. Bize kendisini övüyor. 20 yıldır görev yapıyorum diyor. Ama aramızda yok. Olmazsan olma, ne yapalım? Vatan sevgisi, millet sevgisi yoksa güle güle deriz” dediği Büyükmeriç’in salonda katılımcılar arasında olduğu anlaşılmıştı. Aynı zamanda Z HABER yazarı olan Büyükmeriç’in geçmişten beri uğradığı haksızlıklar ise böylece ortaya çıkmış oldu.
YEŞİM BÜYÜKMERİÇ SALONDA ÇIKTI
Vali Mustafa Tutulmaz’ın bu sözleri sonrası söz alan Prof. Dr. Yeşim Büyükmeriç; “Ben Sayın Valimizin az önce bahsettiği hocayım. Toplantıya katılmayacaktım ama daha sonra bunun doğru bir karar olmadığını anladım. Bu yüzden de toplantıya katıldım" sözleriyle dikkat çekmişti. Bu açıklama üzerine şaşkınlık yaşayan Vali Tutulmaz ise; "Toplantıya katılarak önceki noktanızda olmadığınızı gösterdiniz. Bizim de sizin bilimsel görüşlerinize ihtiyacımız var" sözleri ile olayı tatlıya bağladı.
DAHA ÖNCE DAVET EDİLMEDİ… UYARILARI DİKKATE ALINMADI
Vali Mustafa Tutulmaz’ın; “Egosu tavan yapmış” dediği Büyükmeriç’in daha önceki pek çok projeye davet edilmediği, bazı projelerde ciddi bilimsel yanlışlar görülmesine rağmen önerilerinin dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Vali Tutulmaz’ın bahsettiği telefonla ulaşılamaması durumunun geçici bir durum olduğu ve Büyükmeriç’in Özel İdare’den Ferhat Bostancı ile temas kurduğu öğrenildi. Büyükmeriç’in asıl kırgınlığı ise bu güne kadar yaptığı başarılı çalışmalara rağmen BAKKA tarafından toplantılara davet edilmemiş olması. Bazı projelerle ilgili bilimsel yanlışlar olduğunu ifade eden ve bu fikirlerin inatla görmezden gelinmeye devam edilmesi üzerine kırgınlık yaşayan Büyükmeriç’in bu tepkisinin yanlış yorumlanmış olması salona da yansımış oldu. 

BÜYÜKMERİÇ NELER SÖYLEDİ
Büyükmeriç, basında hakkında çıkan haberler üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada geçmişte yaşadıklarını hatırlatarak; “Yedi yıldır ZBEUN Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. 11.08.2021 tarihinde Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen Jeopark toplantısına danışma kurulu üyesi olarak katıldım. Hakkımda çıkan hatalı ve eksik haberi düzeltmek istiyorum. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; Jeopark projesi herkesten önce benim hayalimdir. Bu konuda Ankara MTA Genel Müdürlüğü'nde görev yaptığım dönem dahil, uzun yıllara dayanan çalışmalarım ve deneyimlerim mevcuttur. Jeopark konusu öncelikli olarak jeolojinin konusudur. Ama maalesef şimdiye kadar, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Zonguldak ili  jeopark alt yapı ve jeosit belirleme projelerinin hiç birinde görevlendirilmedim.  Çalışmalardan haberim olmadı. Görev  almak istememe rağmen, bu konuda hiç bir toplantıya davet edilmedim. Gelişmeleri basından takip etmek durumunda kaldım. Oysa yıllardır kendi çabalarımla ve özveriyle çalışan ve sadece Jeopark değil, Doğa Tarihi Müzeciliği konusundaki deneyimlerimi de aktararak, bölgeye yenilik getirmek ve katkı koymak isteyen biriyim. Hatta sesimi duyurmak adına,  bu konuyu zhaber’ deki köşemde de 11.Şubat.2020 tarihinde ele almıştım
(https://www.zhaber.com.tr/zonguldak-in-jeoturizm-potansiyeli-makale,16.html). Projelerde yer almak istememe rağmen,  BAKKA'nın ilgili projelerinde görevlendirilmediğimi, bu konuda ki  iletişimsizliği, görmezden gelindiğimi, tepkilerimin nedenini ve üzüntülerimi  toplantı sonunda söz alarak, Sayın Valimizin ve herkesin önünde dile getirerek bizzat açıkladım. Katılımım ve açıklamam üzerine sayın valimiz de toplantı sonunda, hakkımda söylemiş olduğu olumsuz sözlerini geri aldığını ifade etti. Tüm konuşmalarımız kayıt altına alınmıştır” dedi.

Editör: TE Bilişim