Türkiye, 20 Nisan 2023'te karaya ulaşan Karadeniz gazının meyvelerini almaya başladı. Yerli gaz henüz tam kapasite ile üretime geçmemesine rağmen 2 milyon metreküp yerli gazdan elde edilen tasarruf, günlük 30 milyon TL civarında, bir ayda elde edilecek gelir de yaklaşık 900 milyonTürk Lirası'na ulaşacak.

Zonguldak'ın 170 kilometre açığında Fatih Sondaj Gemisi ile Tuna-1 kuyusunda  320 milyar metreküp doğal gaz keşfeden Türkiye; daha sonra filosuna 'Kanuni', 'Yavuz' gemilerini de ekleyerek sondajlarını sürdürdü. Diğer keşiflerle birlikte Karadeniz'deki toplam gaz rezerv miktarı 710 milyar metreküpe ulaştı. Türkiye,20 Nisan 2023'te karaya ulaşan Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de keşfettiği 710 milyar metreküplük doğalgazın bir bölümünü ulusal sisteme göndererek kullanıma başladı.

Zonguldak Valiliği duyurdu! 82 işletmeye rekor ceza! Zonguldak Valiliği duyurdu! 82 işletmeye rekor ceza!

GELİR 1 MİLYAR TÜRK LİRASINA YAKIN!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Filyos'taki Doğalgaz İşleme Tesisi'nde halihazırda günlük 2 milyon metreküp civarında gaz işlenerek, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) ulusal doğalgaz şebekesine veriliyor.

Yerli gazın ekonomiye katkısı, henüz tam kapasite üretime geçilmemesine rağmen hissedilmeye başladı. 2 milyon metreküp yerli gazdan elde edilen tasarruf, günlük 30 milyon TL civarında. Bu kapsamda, bir ayda elde edilecek gelir de yaklaşık 900 milyon Türk Lirası'na ulaşacak.

İLK HEDEF 10 MİLYON METREKÜP

Gazın şu an için basınç ve kaliteyle ilgili teknik testlerden geçirildiği ve bu sebeple sisteme verilen miktarın kademeli olarak artırılacağı söylendi. Sisteme verilen gazın yılsonuna kadar 10 milyon metreküpe çıkarılacağı öğrenildi. Üretim, ilk hedef olan 10 milyon metreküpe çıkarıldığında, bugünkü fiyatlar bazında günlük 150 milyon TL Türkiye'nin kasasında kalacak. Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası Geliştirme projesi iki fazda yürütülüyor. Projenin ilk fazı için deniz altında 10 kuyu açılmıştı. Deniz tabanında yer alan üretim tesisi, 22 bin kilometrekare alana yayılmış durumdaki 10 kuyudan çıkarılan doğalgazı bir araya toplayarak karaya aktarıyor. Projenin ilk fazında günlük 10 milyon metreküp gaz üretilmesi planlanıyordu.

30 KUYU DAHA AÇILACAK

Projenin ilk fazı, bu yılın sonuna kadar sisteme verilen gaz miktarının 10 milyon metreküpe ulaşmasıyla tamamlanmış olacak. Bu arada, ikinci faz çalışmalar da sürüyor. İkinci fazda 30 kuyu daha açılması planlanıyor. İkinci fazda üretimin günlük 40 milyon metreküp seviyesine ulaşması hedefleniyor. İkinci faz çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak.

Editör: U. G.