Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabine toplantısında Gazze'deki son durumun değerlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca kabinede yeni asgari ücret için 11 Aralık'ta yapılacak ilk toplantı öncesinde son durum değerlendirilecek.

Ankara-Nazilli maçında skandal oran! Resmen anlaşmışlar! Ankara-Nazilli maçında skandal oran! Resmen anlaşmışlar!

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TAKVİMİ BELİRLEYECEK

Enflasyon rakamları milyonlarca asgari ücret zammı için referans olacak. Milyonlarca işçi ve işveren ise gözünü 11 Aralık Pazartesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısına çevirdi. Komisyon ay sonuna kadar sürecek görüşmelerde. ‘Asgari ücret ne kadar olacak’ sorusuna yanıt aramak için yoğun bir mesai harcayacak.

İlk toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil edecek. İlk toplantıda takvim belirlenecek.

5 AYLIK ZAM ORANI YÜZDE 33’Ü AŞTI

TÜİK’in Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile 5 aylık zam oranı kesinleşti. enflasyon oranı Kasım'da aylık bazda yüzde 3,28, yıllık bazda ise yüzde 61,98 olarak gerçekleşti. Buna göre 5 aylık enflasyon oranı da yüzde 33,36 olarak hesaplandı. Şimdi yeni asgari ücret için sadece bir adım kaldı. 3 Ocak 2024’te açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile de asgari ücret net zamlı rakamı için sınır çizilecek.

MERKEZ BANKASI’NDAN TAHMİN

Asgari ücrete zam formüllerini de paylaşan uzman isim, “Asgari ücret 2024 rakamları için Sayın Cumhurbaşkanı her fırsatta enflasyon rakamlarının altında olmayacağını belirtiyor. Biz de buradaki enflasyonu referans alıp şu an ki portreyi çıkarabiliyoruz. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 65. Büyük ihtimalle de buradaki tahmin tutacak. O zaman da 6 aylık enflasyon Temmuz ile Aralık arasında yüzde 38 olması muhtemel” diyerek yeni asgari ücret hesaplama tablosundaki ihtimalleri paylaştı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üyelerinden birinin başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle üç iştişare, bir karar olmak üzere dört toplantı sonunda yeni asgari ücreti belirliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 11 Aralık'ta yapılacak. İlk iki toplantı sonrası uzlaşma sağlanmazsa taraflar üçüncü toplantı için karar alacak.

Bu toplantı sonrası tüm rakamlar masaya yatırılacak. İşçi ve işveren arasında hakem olan hükümet burada belirleyici olarak ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak.

Aralık ayının son haftasında dördüncü toplantı sonrası 2024 asgari ücret zammı netleşecek.

Editör: U. G.