Tarih araştırmacısı ve Z HABER yazarı İbrahim Kekeç’in “ÇAYCUMA’YA İNEN RUS SAVAŞ UÇAĞI” başlığıyla 10.10.2021 tarihli sitemizde yayınlanan makalesinde, Türkiye’nin katılmadığı 2. Dünya Savaşı’nda bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ederek Çaycuma’ya iniş yaptığını belgeler ve görgü tanıklarının beyanlarıyla ortaya koymuştu.

Türkiye’nin savaşa katılmamış olsa bile ordunun teyakkuzda tutulduğunu, muhtemel saldırılara karşı da bir dizi savunma tedbirleri aldığı ifade edilen yazıda, tedbirler kapsamında Rus tehdidine karşı Çaycuma-Kokaksu’ya askeri havaalanı inşa edildiğini ve yanına da askeri birlik konuşlandırıldığı vurgulanmıştı.

Savaş süresince Türk hava sahasının ihlal edilmesi gibi istenmeyen bir dizi olayların yaşandığı kaydedilen yazıda, bu ihlallerden birinin de 1941 yılında Çaycuma’da gerçekleştiği, bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ederek Çaycuma’ya İstasyon Mevkiine indiği belirtilmişti.

Müzayedede Görüldü

Ulusal basında da yayınlanan makaleden bir yıl sonra 2. Dünya Savaşı sırasında Çaycuma’da tarlaya inen Rus savaş uçağının resmi İstanbul’da ortaya çıktı.

“Çaycuma Ovasına İnen Rus Uçağı olarak isimlendirilen Rus savaş uçağının resminin İstanbul Moda Müzayede tarafından 25 Eylül 2022 tarihinde satış işleminin gerçekleştirildiği görülüyor.

Sökülerek parçalanmıştı

Müzayede resmi paylaşılan Rus savaş uçağı Çaycuma’ya indiğinde üç kişilik mürettebatının Ankara’ya nakledildiğine işaret edilen söz konusu makalede,  hasarlı oluşu nedeniyle Kayseri’ye nakledilemeyen uçağın kullanılabilir malzemeleri alınıp epey bir süre enterne vaziyette tutulduktan sonra sökülerek parçalandığının altı çizilmişti.

Kaynakça:

1-      https://www.modamuzayede.com/urun/5574569/fotograf-caycuma-ovasina-inen-rus-ucagi (Erişim: 27.01.2023)

2-      https://www.zhaber.com.tr/caycumaya-inen-rus-savas-ucagi (Erişim: 27.01.2023)