Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Zonguldak şehri, maden ocakları ile ünlüdür. Bu şehir, ülkenin en zengin taş kömürü madenlerini içerisinde barındırması başta olmak üzere köklü geçmişi ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapması sebebiyle sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğal güzelliklerinin büyüleyiciliği ile de Zonguldak turistik yerler listesi oldukça renklidir. Her köşesi görülmeye değer olarak nitelendirilen bu eşsiz şehir; yeşil ve mavinin muhteşem uyumuna şahitlik edeceğiniz gölleri, plajları, parkları ve mağaraları ile sizleri beklemekte. Bu yazıyı okuyarak Zonguldak şehrinin önde gelen destinasyonlarını keşfedebileceksiniz!

1.     Zonguldak Maden Müzesi

Zonguldak Maden Müzesi, 9 Aralık 2016 tarihinden bu yana ziyarete açıktır. Şehrin en önemli geçim kaynağı olan taş kömürü madenciliği hakkında bölgeye giden ziyaretçileri bilgilendiren müze yoğun ilgi görmektedir. Madencilerin kullandıkları aletlerin, iletişim araçlarının, taş kömürü ve fosil örneklerinin sergilendiği müzede ziyaretçilere şehir ve madencilik tarihi ile ilgili oldukça değerli bilgiler de sunulmaktadır. Bu önemli müzeyi Zonguldak’ta gezilecek yerler listenize ekleyerek şehrin simgesi olan madencilik hakkında detaylı bilgileri öğrenme şansı bulabilirsiniz.

Zonguldak Maden Müzesi pazartesi günü kapalı olup, diğer günlerde 09.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ayrıca bu müzeye giriş ücretsizdir.

2.     Gökgöl Mağarası

Zonguldak’ın gezilecek yerleri arasında en popüler lokasyonlarından biri olan Gökgöl Mağarası, şehir merkezine yakın konumdadır. Ziyaretçilerinde unutulmaz bir etki yaratan mağara; beton yollar, köprüler ve ışıklandırmalarının kalitesi sayesinde turistlere rahat ve keyifli bir gezi imkânı sunmaktadır. Damlataş birikimi bakımından oldukça zengin olan mağarada yer alan traverten, sarkıt ve dikit gibi doğal oluşumlar oldukça ilgi çekicidir. Toplam uzunluğu 3350 metreyi bulan mağara, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olma özelliğine de sahiptir. Şehirdeki gezinizde farklı ve ilgi çekici bir rota oluşturmak isteyenlerdenseniz, Gökgöl Mağarası’nı keşif listenize eklemeniz kaçınılmaz olacaktır.

Gökgöl Mağarası pazartesi günleri ziyarete kapalı olup, haftanın diğer günlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında açıktır. Müzekartın geçersiz olduğu mağaraya giriş ücreti ise kişi başı 15 TL’dir.

3.     Filyos Kalesi

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan Filyos Kalesi, sahip olduğu muhteşem manzaralar ile dikkat çeken rotalardandır. Romalılar tarafından inşa edildiği bilinen kale; şehrin gezginler tarafından en çok ziyaret edilen lokasyonlarından biridir. Günümüze ulaşana kadar birçok defa hasar alan bu kale, şehrin tarihi birikimiyle iç içe vakit geçirmek ve harika fotoğraflar çekmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi önerilen yerlerdendir.

Filyos Kalesi, haftanın her günü 09.00-17.30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

4.     Harmankaya Şelalesi

Harmankaya Şelalesi, şehir merkezine son derece yakın bir yerde konumlanan doğa harikaları arasındadır. Karadeniz’in zorlu parkurlarından birine sahip olan şelaleye ulaşım sağlanması biraz zorlu olsa da bu muhteşem doğa harikası yıl boyunca binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Tertemiz bir atmosferin eşlik ettiği yemyeşil ormanın içerisinde bulunan patika yoldan geçilerek ulaşılan şelale, doğa yürüyüşü ve trekking rotasına sahip olması ile doğa sporu severler için en iyi adreslerden biridir. Şelalenin çevresi de kestane, gürgen, meşe, defne ve kavak gibi yüzlerce ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır. 3 tanesi büyük olmak üzere toplamda 10 adet şelalenin birleştiği Harmankaya Şelaleleri’nin yüksekliği 10-15 metre arasında değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla doğa ile iç içe kalarak gezi yapmayı sevenler için bu rotanın vazgeçilmez bir durak olduğu söylenebilmektedir.

Harmankaya Şelalesi haftanın her günü 09.00–18.30 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

5.     Ilıksu Plajı

Zonguldak’ın en popüler rotalarından biri olan Ilıksu Plajı, gözler önüne serdiği doğal güzelliği ile ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. Masmavi denizin sımsıcak kumsal ile buluştuğu eşsiz plajda güneşin tadını çıkarabileceğiniz gibi müzik ve dans etkinliklerine dahil olarak da gününüzü değerlendirebilirsiniz. Mangal ve piknik yapmak için de alanların bulunduğu plajda güzel bir çay bahçesi hizmet vermektedir. Sevdiklerinizle günün yorgunluğunu atmayı düşünüyorsanız Zonguldak’ın ünlü plajlarından biri olan Ilıksu Plajı’na şans vermek isteyebilirsiniz.

Ilıksu Plajı haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Editör: U. G.