Zonguldak'ta balıkçılık ile uğraşan Batur Hamarat, denize açıldığı sırada yaralı ve bitkin bir halde Kızılgerdan bularak, Sinekkapangiller ailesinden olan Kızılgerdanı korumak için himayesine aldı.

O anları sosyal medya hesabından paylaşan Hamarat “Denizde bu mağdur olmuş, Küçük bir misafirimiz var bugün. Yöresel isimleri çoktur, Hasan Kelle, Ali Panak,Nar bülbülü, Kınalı Kuş, Cıddırik Kuşu, Göğsü kızıl, birazcık bitkin düşmüş. Kuruduktan sonra taşa bir yere bırakırız. Şimdilik misafir edelim.” dedi

KIZILGERDAN NEDİR?

Avrupa'nın kuzeyinde üreyen kızılgerdan kışı Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da geçirir. Kızılgerdan başta Karadeniz, Marmara ve Ege bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin orta ve kuzey kesimlerinde uygun yaşama ortamı olan yerlerde ürer. Kışın Türkiye'nin güneyinde de görülür. Ilık ya da serin iklimlerde yaşarlar.

Masterler şampiyonaya galibiyetle başladılar Masterler şampiyonaya galibiyetle başladılar

Hareketli bir kuş türüdür, sürekli dik duran kuyruğu ile daha hareketli ve aktif bir kuş görünümündedir. Erkek kızılgerdanlar bölgelerine giren diğer kızılgerdanlara karşı sert bir tavır gösterir. Kızılgerdanlar için iyi bir bölgeye hakim olmak hayatta kalmak için en büyük avantajdır, bölgesini savunamayan kızılgerdan ise açlıktan ölmeye mahkûmdur. Fakat bazen bir kızılgerdanın bölgesini savunması hırslı bir kavgaya dönüşüp ölümle sonuçlanabilir. Ölümlerin %10'u bu sebeptendir. Kızılgerdanların göğüslerindeki kızıllığın yegane amacı bölge savunmasıdır ve kur yaparken kullanılmaz. Kızılgerdanların ebeveynlik duyguları güçlüdür, hatta bir diğer kuşun yavrularını besledikleri bile görülmüştür.

Rakiplerine karşı agresifliklerini ötüşleri ile belli ederler. Rakipleri buna karşılık vermez ve bölgeyi terketmezlerse kuyruklarını kaldırıp, kanatlarını açıp tüylerini kabartarak alın ve göğüs arasında kalan bölgedeki kızıl tüylerini göstererek rakiplerini tahrik ederler. Rakibi yine vazgeçmez ve alanı terketmez ise, rakibine kenetlenip, onu yere bastırmaya ve gözünü çıkarmaya çalışır. Böyle dövüşler genellikle 30 dakika ve hatta daha uzun sürebilir ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Kızılgerdanlar, yırtıcı kuşların yediği serçe ve sığırcık gibi kuşlardan biridir. Özellikle kıtlığın başgösterdiği zamanlarda kartal, karga, baykuş ve martı gibi kuşlara bazen yem olurlar.

Editör: Melisa Sapaz