1 Mayıs'a yağmur engeli! İşçiden çok siyasetçi! 1 Mayıs'a yağmur engeli! İşçiden çok siyasetçi!

Projenin “Çevreci yeni nesil sanayi alanı, yeşil dönüşüm, mavi büyüme gibi cilalı sözcüklerle yutturulmaya çalışıldığını söyleyen Öztürk, “Buradan tüm yetkililere sesleniyorum. Duyan herkese ‘Bunlar kafayı mı yemiş’ dedirten bu Zihni Sinir projesinden derhal vazgeçin.” dedi.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk Kilimli Alacaağzı bölgesinde denizin doldurularak sanayi bölgesi oluşturulması için çalışma yapıldığını açıkladı. Öztürk yaptığı açıklamada, “Türkiye adeta bir yangın yeri gibi. Yapılan rant odaklı uygulamalarla ülke hızla ekolojik yıkıma sürüklenirken, Zonguldak’ta yapılanları, artık,  akılla açıklamak da mümkün olmuyor. Başta Filyos Vadisi olmak üzere ekolojik değeri yüksek alanlar, rant projeleri ile geri döndürülemez şekilde tahrip edilirken, termik santralarla zaten zehir soluyan Kilimli’yi, hepten yaşanmaz kılan yeni bir proje üzerinde çalışılıyor. Zonguldak Valiliği, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasınca, ilçe merkezindeki Alacaağzı Bölgesinde, denizin, 82 hektarlık bölümü doldurularak “Kilimli Teknoloji ve Yatırım Üssü” janjanıyla sanayi bölgesi oluşturulmak isteniyor. İşin en kötü yanı da şiddetle itiraz etmesi gereken Kilimli Belediyesi projeyi hararetle destekliyor.” dedi.

KİLİMLİ HALKI BU PROJEYİ DE TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖMECEKTİR

Öztürk açıklamasında, “Vahşice yapılan planlamayla Hisararkası ve İnağzı sahillerinin üzerinden geçirilen Zonguldak-Kilimli karayolunun Filyos bağlantısı için Kilimli kent merkezi önündeki kıyı şeride de dolduruldu.  Denizle bağlantısı kesilerek sahil kenti özelliğini kaybeden ilçenin, şimdi de, Karadeniz’le tek buluşma alanı olan Alacağzı akla zarar şekilde sanayiye açılıyor. Doğa düşmanı gemi söküm projesine karşı büyük mücadele vererek rant sevdalılarının heveslerini kursaklarından bırakan Kilimli halkının, bu projeyi de tarihin çöplüğüne gömeceğine inancım tamdır.” dedi.

ALACAAĞZI DOĞRU BİR PLANLAMA İLE ZONGULDAK’IN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLEBİLİR

Alacaağzı’nın bu şekildeki doğa düşmanı projelere değil, düzenlenerek, halkın kullanımına açılması gerektiğini söyleyen Öztürk, “Yalnızca Kilimli’de değil, onla bütünleşik Çatalağzı ve Zonguldak’ın da rekreasyon alanı gereksinimi çok büyüktür. Mevcut plajlar ihtiyaca cevap vermediği gibi farklı aktivite alanları da bulunmamaktadır. Alacaağzı’nda yapılacak doğru bir planlama ile ortaya çıkarılacak aktivite, dinlenme ve eğlence alanlarıyla plajlar, Kilimli’yi bir cazibe merkezi haline getireceği gibi tüm Zonguldak halkına da hizmet verecektir. Denizle bütünleşik doğal alanların bu şekilde kullanımlara açılması gibi çağ dışı anlayışlar artık terk edilmelidir.” dedi.

PROJE GEREKÇESİNDE YAZILANLAR İKİYÜZLÜLÜKTÜR

Öztürk, açıklamasını, “Projenin ilkokul çocuklarının Türkçe bilgisinden yoksun şekilde yazılan gerekçesinde, ilin, 1990 sonrası ilerleme kaydedemediği,  kalkınmada diğer illere göre geride kaldığı, 2000’li yıllarda geri kalmışlığın ve göç etkilerinin daha kalıcı zararlar vermeye başladığı söylenmektedir. Buldukları her fırsatta Zonguldak’a Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarının yapıldığını  iddia eden siyaset bezirgânlarının,  sıra bu şekildeki ekolojik yıkım projelerini kamuoyuna yutturmaya geldiğinde kentin geri kalmışlığına vurgu yapması tam bir ikiyüzlülüktür. Zonguldaklıları işsiz, aşsız, geleceksiz bırakan uygulamaların mimarlarının, ‘Ya kırk katır, ya kırk satır’ şantajıyla doğa düşmanı yatırımları dayatmasını asla kabul etmeyeceğiz.” şeklinde ifadelerle sürdürdü.

ÇEVRECİ YENİ NESİL SANAYİ ALANI, YEŞİL DÖNÜŞÜM, MAVİ BÜYÜME GİBİ CİLALI SÖZCÜKLERLE YUTTURULUYOR

Proje kapsamında denize 4,25 milyon metreküp hafriyat döküleceğini ifade eden Öztürk, “Sahildeki tarla vasfındaki yer, vahşice şist atığı dökülen alan ve gemi söküm tesisi alanıyla birlikte toplamda 140 hektar alan sanayiye açılıyor. Sanki Filyos’ta yapılan 25 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip liman tüm kapasitesini aşmış da, dış pazarlara mal gönderecek liman kalmamış gibi, gerekirse 10 milyon ton gibi yüksek elleçleme kapasitesine sahip bir limanın da yapılacağı ifade ediliyor. Yine limanın hemen yanında, denizin içinde oldukça geniş bir alan genişleme bölgesi olarak işaretleniyor. Proje bizlere, çevreci yeni nesil sanayi alanı, yeşil dönüşüm, mavi büyüme gibi cilalı sözcüklerle yutturulmaya çalışıyor. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum. Duyan herkese ‘Bunlar kafayı mı yemiş’ dedirten bu Zihni Sinir projesinden derhal vaz geçin. Yaptığınız ipe sapa gelmez uygulamalarla kentsel yaşam kalitesini yerle bir ettiğiniz Kilimli’den elinizi çekin, Alacaağzı’nı ranta değil halka açın.” diyerek tamamladı.

Editör: U. G.