Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz Filyos Limanı'na akaruyun taşıdığı kumun taşındığını belirterek gelecekte bu durumun ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Hayati Yılmaz paylaşımında şu ifadeleri kullandı
"Filyos Limanın fotoğrafına dikkatlice bakın. Hemen ırmak kenarına kurulan limana giren kumu gözle bile görebilirsiniz.
Bunun nedeni;
Limanın giriş kısmı, Filyos Nehri'nin ağzına bakması.
Limanın konumunun yanlış yerde kurulmasını anlamak için; Karadeniz`in Zonguldak kıyılarındaki kısmının özeliğini bilmek gerekir.
Bu bölgedeki deniz, Doğu`ya doğru akıntı verir.
Bu neden ile Filyos Nehri`nin doğu sahilleri kumdur. Kızılkum ,Mugoda , Inkum vb. Bu sahillerdeki derinlik Karadeniz`in akıntısı doğuya doğru olduğundan ,taşınan kum sahilleri doldurur, bu neden ile derinlik 100 metreye kadar yer yer 50 cm`ye inebiliyor. Kum bu akıntı ile Bartın`ın Çakraz beldesine kadar taşınır. Bu kum Filyos Nehri kumudur. Bartın Çayı hız olarak yavaş aktığı için etkisi yoktur.
Batı tarafında kalan, Hisarönü, Turkali , Göbü, Ömerağzı sahilleri ise kum taşınması olmadığı için çakıldır ve derindir. Bu sahillerimizde derinlik, 1 metre sonra 2-3 metre derinliğe ulaşabiliyor.
Karadeniz'in bir diğer özeliği ise ; Poyraz rüzgarından etkilenmesidir.
Poyraz rüzgarının özelliklerini balıkçılar daha iyi bilir;
Karadeniz`in kuzeydoğusundan esen soğuk ve şiddetli bir rüzgarıdır. Bilindiği gibi; poyraz Zonguldak ve çevresine en hakim rüzgarıdır. Buralarda poyraz, yılın 120-130 gününde eser. Poyraz , kışın şiddetli ve soğuktur. Bu mevsimde yağış ve kar getirir. Yazın ise sıcak bölgelere doğru estiği için kuru fakat estiği yerleri serinleten bir rüzgar karakterindedir. Estiğinde denizin karakterini de değistirir. Denizde sakarcıklar çıkmasına sebep olur.

İşte bu neden ile, Zonguldak`taki limanların ağızları Kuzeybatı istikametine bakmaktadır. Bir başka değiş ile, liman mendireği poyraza set çekecek bir konumda yapılır.

Mühendis değilim ama Zonguldak`ın tarihini araştıran biri olarak diyebilirim ki, Zonguldak Limanı 1896`da liman yapılma planında mendirek ilk olarak Fener Burnu tarafına yapılmıştı.1899 yılında şiddetli poyraz rüzgarı ile gelen dalgalar limanı yıkmış ve liman onarılmak zorunda kalınmıştı. Ve o bildiğimiz, limanın sembolü haline gelen beton duvar, işte bu aşamada yapıldı. Zaten bugün bile mendirek halen Kuzeydoğu tarafından gelen dalgalarla dövüldüğünü bilirsiniz. Ayrıca ,Zonguldak Limanı`da sorunludur. Üzülmez ve Çaydamar derelerinin birleşimi limanın içine akmaktadır. Bu da yıllarca liman temizliği yapılmasına neden olmuştur. Lakin Üzülmez Deresi, Filyos Nehri’nden oldukça küçüktür. Üzülmez Deresi’nde yılda bir-iki sel baskını yaşanırken, Filyos Nehri akış hızı ile de bu rakamı geçmektedir.

Filyos Limanı ağız kısmı, Zonguldak Limanı gibi Batı yönüne bakmaktadır. Fakat; Kardeniz`de şiddetli rüzgar Poyraz, Kuzeydoğu`dan eserken ,akıntı Sinop tarafına doğrudur. Bu da limanın yanlış konumda olduğunu gösteriyor.

Filyos Limanı`nda bir terslik var
Irmak ağzı limanın batı tarafında kalıyor. Yani nehrin getirdiği tüm çamur , toprak, kum akıntı ile birlikte limanın içine doluyor. Bu durum zamanla gemilerin limana girememesine neden olabilir. Çünkü limanın diğer tarafı kapalı olduğundan, balık ağı gibi nehir kumunu yakalayacaktır. Liman içinde kum tepelikleri oluşturacaktır.

Patron Mutlu Son İstiyor Projesi.
Daha önce yazmıştım; "Abdulhamit`in Hayali" olarak lanse edilen, fakat son 30 yıldır dillendirilen bu projede yapılacak olan "limanın bir an önce yapılması veya politik baskılarla bir an önce bitirilmesi" olmasıdır. Veya proje "devam ediyor" diye göstermelik yapılması, limanın zoraki olarak bu alana yapılmasını sağlamış.
Yoksa "Möhendis Beyler" bilmez mi! Bilir... İtiraz etsin de işinden mi olsun yani ! Onlarda"ben işimi yaparım,gerisine karışmam"derdinde.
Şöyle de bir durum var;
Bu kumun atılması için sürekli kum temizleyici romörklerin çalışması gerek. Bu da ek masraf çıkartacak. Ama merak etmeyin; bu kumu taşeron camiası paraya çevirmesini bilir. Bulmuşlar bedava kumu kaçar mı ! Normalde sahilden kum alamazlar ama limandan bu işlemi yapabilecekler. Lakin, binlerce yıl Zonguldak sahillerini besleyen bu kumun ekolojik dengesi bozulacak ve zamanla sahillerde kum yerine taşlar hasıl olacak.
Yani son tahlilde;
Olan yine Zonguldak`ın ekolojik dengesine olacak.
Yetkililer bu saatten sonra dikkate alır mı bilmem ama bu toprakları bu kadar yıpratmanın sonuçları bize pahalıya patlayacağı kesin."

Editör: TE Bilişim