İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, TBMM'ye sunulan yasa teklifi nedeniyle Zonguldak Maden İşletmeleri ile ilgili alınacak kararların ön hazırlığının yapıldığını, ileride Varlık fonu aracılığı ile TTK'nın Çinli şirketlere satışının yapılabilmesi için adımlar atıldığını ifade etti

KİT komisyonu öncesi Zonguldak Milletvekillerine seslenen Erkmen “geleceğinin meçhule düşürülmesine fırsat vermeyin” ifadelerini kullandı.

Erkmen’in açıklaması şu şekilde:
“Türkiye Taşkömürü Kurumunun geleceğinde önemli rol oynayacak TBMM KİT Komisyon Toplantısı 25.05.2022 Çarşamba günü yapılacak. Bizim ve Zonguldak kamuoyunun dikkati bu toplantıda olacağından Milletvekillerimize seslenmek, özellikle iktidar partisi milletvekili arkadaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. TTK üzerinde operasyon yapılmasına, geleceğinin meçhule düşürülmesine fırsat vermeyin. Yoksa Zonguldak komuoyu sizi hiçbir zaman affetmez.

Aldığımız duyumlara göre TTK’nın da Varlık Fonu bünyesinde kurulan Holdinge aktarılacağı, akabinde Çinlilere satılacağı konuşuluyor, hepimiz biliyoruz ki Varlık Fonuna devredilen tüm kurumlar zarar ediyor. Halbuki Zonguldak halkı üretim diyor. Yeraltında kömür var. Kuruma son alınan tarihteki işçi sayısından, o günden bugüne baktığımızda daha fazla sayıda kişi emekli oldu. Yer altında kömür duruyor, üretimde işçi azlığı nedeniyle üretim yeterli miktarda değil. Kömür fiyatları artıyor, daha da artacak. Bizler rasyonel olarak gerekli önlemlerin alınmasını yatırıma önem verilerek, işçi açığının giderilerek üretim yapılmasını istiyoruz. Yer altında kömür dururken işçi alınmaması bilerek, isteyerek TTK’nın kapatılmasına doğru götürülmek isteniyor algısını halk nezdinde güçlendiriyor.

Zonguldak yıllarca ülkemizin sanayide lokomotifi olmuş, ödediği vergilerle Türk ekonomisine katkı vermişken, şimdi sanki yük olarak değerlendirilmesi kabul edilemez.

Zonguldak sürekli göç veriyor, nüfus azalıyor. İşsizlik karşısında gençler başka illere gidiyor. Bu gidişle bir müddet sonra madenlerde çalıştırılacak işçi bulunamayacak. Süratle, işçi açığı rasyonel olarak hesaplanıp giderilmelidir. Yer altı hazırlık çalışmaları %90 oranında bitti. Şu anda %40’ı bulmayan kapasite ile 1 milyon ton civarında kömür üretiliyor. Halbuki bunu 2 katına çıkarsak 2 milyon ton kömür üretimi olacak. Yurtdışında kömür sürekli pahalanıyor.

Altın değerinde bu madenimizi maalesef hükümetin bakış açısı nedeniyle yeterince değerlendiremiyoruz. Büyük sahalarda (Bağlık ve Amasra-B) ise üretim yapılamıyor. İşçi eksikliği nedeniyle kapasitesinin altında çalışma yürütülmekte olup bu da işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eder noktaya gelmiştir.

Ülkemizin enerjiye olan talebinin karşılanmasında dışa bağımlılığının azaltılması ve arz güvenliğinin sağlanması için yerli kaynaklara daha fazla önem verilmelidir. Yerli ve milli deyip konuşmak ama icraata bu alanda yeterince yansıtmamak bir çelişki oluşturmaktadır.

Bu açıdan Milletvekili arkadaşlarımıza Zonguldak kamuoyu adına sesleniyor, TTK konusunda üretimin artırılması, istihdama katkı verilmesi, TTK’nın gerçekçi yönetilmesi konusunda bizlerde destek olacağımızı ifade ederken, Zonguldak ve Zonguldaklının hakkının korunmasında gerekli hassasiyet göstereceklerine inanıyoruz, inanmak istiyoruz.”