Son haftalarda Türk Hava Yollarının (THY) Zonguldak – İstanbul arasındaki seferlerini üst üste iptal etmesi havayolu ulaşımında önemli aksaklıklara yol açarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Yavuzyılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, geçtiğimiz yıl pist büyütme çalışmaları tamamlanan ve fiziksel iyileştirmeler sonrasında güvenli uçuşa engel maniaları ortadan kaldırılan Zonguldak Havalimanında “Seferler neden bu kadar çok iptal ediliyor” diye sordu.

Milletvekili, İstanbul uçuşlarını icra eden THY’nin, son üç ay içinde karşılıklı olarak gerçekleştirilmesi planlanan toplam 55 seferinden 27 tanesinin iptal edildiğini, uluslararası uçuş takip sistemi üzerinden tespit ederken; bu iptal oranının sadece hava muhalefeti ile açıklanamayacağına dikkat çekti.

Sefer iptallerinin, bağlantılı uçuşları olan yolcular başta olmak üzere vatandaşlarda büyük mağduriyetlere yol açtığına söyleyen Yavuzyılmaz, THY’yi iptal gerekçelerini Zonguldak halkına açıklamaya davet ettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘Yolcu rekorları kıran havalimanı, sefer iptalleri ile anılır oldu’

“Uzun zaman kapalı halde bekleyen Zonguldak Havalimanımızın uçuşlara tekrar açılması için geçtiğimiz yıllarda verdiğimiz mücadelenin ardından, havalimanında bir takım ilave iyileştirme çalışmaları yapılmış, 14 Mayıs 2019 tarihinden itibaren Zonguldak – İstanbul karşılıklı seferlerine, 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren de yurt dışı seferlerine başlanılmıştı.

Yapılan ek yatırımlar ve fiziki iyileştirmelerle dar gövdeli uçakların inişine sorun teşkil edecek çeşitli manialar ortadan kaldırılmış olsa da hem dar hem de geniş gövdeli uçakların havalimanına güvenle inebilmesi için 2020 yılı Nisan ayında havalimanında bu sefer ‘pist büyütme’ çalışmaları yapılmıştı.

Bu çalışmaların ardından havalimanının pist uzunluğu bin 881 metreden, 2 bin 131 metreye uzatılmış, 30 metre olan pist genişliği 45 metreye çıkarılmış, böylelikle yolcu kapasitesinin artması mümkün kılınmıştı.

Tüm bu  çalışmaların paralelinde de DHMİ’nin resmi sitesinde yayınlanan 2021 yılı verilerine göre; Zonguldak, Bartın, Karabük ile Almanya başta olmak üzere yurt dışında yaşayan bölge insanına hitap eden Zonguldak Havalimanını kullanan toplam yolcu sayısı bir önceki seneye göre yüzde 493 artış göstermiş, İç hatları kullananların sayısı yüzde 79 artarken dış hatları kullananların oranı yüzde 649 oranında artmış, Zonguldak Havalimanı, 2021 yılında, 2020 yılına oranla Türkiye genelinde iç hat ve toplam yolcu sayısında oransal olarak en çok artış gösteren havalimanı olmuştu.

Ancak, fiziksel iyileştirme çalışmaları tamamlanmış ve çeşitli maniaları bertaraf edilmiş Zonguldak Havalimanı, kırdığı yolcu rekorlarının aksine son zamanlarda THY üst üste iptal ettiği seferleriyle anılır olmuştur.

‘Son üç ayda 55 seferden 27 si iptal oldu’

Daha öncesinde hafif yağışlı ve rüzgârlı havalarda bile ‘hava muhalefeti’ gerekçe gösterilerek iptal edilebilen seferlere son zamanlarda ‘neden belirtilmeksizin’ üst üste iptal edilen seferler eklenmiştir. 

Uluslararası ticari uçuş takibi yapan dijital havacılık şirketi FlightAware vasıtasıyla yapmış olduğumuz incelemeler, Türk Hava Yollarının Zonguldak – İstanbul arasındaki karşılıklı seferlerinde ki yoğun iptal oranını ortaya koymaktadır.

Uçuş takip sisteminden edindiğimiz verilere göre, Zonguldak- İstanbul arasındaki karşılıklı uçuşları icra eden THY’nin 13 Ocak 2022 – 12 Nisan 2022 tarihleri arasında, TK2733 Uçuş numarası ile gerçekleştirilen 27 seferinden 14’ ünün, yine aynı tarihler arasında TK2732 Uçuş numarası ile gerçekleştirilen 28 seferinden 13’ ünün, yani toplamda 55 seferinden 27 tanesinin iptal edildiğini görmekteyiz.

Her iki seferden birinin iptal etiğini anlamına gelen bu büyük oran sadece meteorolojik şartlarla açıklanamayacak kadar fazladır. Pist büyütme çalışmalarıyla geniş gövdeli uçuşlar için bile uygun hale getirilen havalimanına THY’nin Airbus A319 tipi dar gövdeli uçak ile sefer yapamaması, seferler kar yağışından mı, kâr azlığından mı iptal oluyor sorusunu akıllara getirmektedir. 

Ayrıca hava muhalefeti gerekçe gösterilerek yurt içi uçuşlar iptal edilirken, aynı saatlerde yurt dışı uçuşların gerçekleşebilmesi son derece düşündürücüdür.

‘Vatandaş havayolundan soğuyor, THY’yi açıklamaya davet ediyorum’

Sefer iptalleri, bağlantılı uçuşları olan yolcular başta olmak üzere vatandaşlarda büyük mağduriyetlere yol açmaktadır. Sınavı olan sınavını kaçırmakta, iş görüşmesine giden işinden olmakta, tedaviye giden doktor randevusuna yetişememektedir.

Ayrıca kamuoyuna şeffaf ve tatmin edici bir izah yapılmadan iptal edilen bu seferler, vatandaşımızın havayolu ulaşımına olan güvenini zedelemekte, Zonguldak’ta uçuş alışkanlığının oluşmasına zarar vermekte ve havayolu şirketinin çeşitli tazminatlar ile karşı karşıya gelmesine neden olmaktadır. 

Konuyu Meclis gündemine taşımış bulunmaktayım. THY’yi iptal gerekçelerini Zonguldak halkına açıklamaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını ise göreve davet ediyorum.”