-ÖZEL HABER-

Enflasyonda mücadele kapsamında yapılan düzenleme çerçevesinde kömür satışına getirilen düzenleme Zonguldak’taki yerli kömür üretimine büyük darbe vurdu.

Düzenlemeye göre termik santrallerin kullanacağı yerli kömüre sınırlama getirilerek ithal kömür teşvik ediliyor. Bu nedenle rödevanslı saha sahipleri maden işçilerine süresiz izin vererek üretimi durdurma kararı aldı.

Kömür sorunu ile ilgili Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen Z HABER’e konuştu.

Termik santrallerin Zonguldak’ta rödevanslı sahalardan kömür alımını durdurmasının nedeninin EPDK’nın kararı değil kömür fiyatları olduğunu belirten Türkmen şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorsunuz termik santraller özel sektör. Kimden kömür alacaklarına karar verirken kar oranını ve fiyatı dikkate alıyorlar. Yurt dışından milyonlarca kömür alıyorlar ve Zonguldak’tan aldıkları kömüre göre çok daha ucuza alıyorlar. Zonguldak’tan aldıkları kömür kullandıklarının yüzde 5’i bile değil. EPDK’nın kararından ziyade kömür fiyatlarını dikkate alıyorlar. Zonguldak’ın kömürü onlar için pahalı bu yüzden alımı durdurdular. Bizde rödevanslı saha sahiplerinin bu sorunu için KARDEMİR yetkilileri ile ERDEMİR yetkilileri ile görüşüyoruz. TSO başkanlarımız görüşüyor. Bakanlıkla konuyu görüşüyoruz. Derdimiz Zonguldak’ın zarar görmemesi. Bir orta yol bulup uzlaşmaya çalışıyoruz. İnşallah görüşmelerimiz sonuç verecek.”

Editör: TE Bilişim