NASA’nın yaptığı son bilgi paylaşımlarına göre kıyı şehirlerini 2030 sonrası çok büyük risk bekliyor. Bu bilgiler pek çok kıyı şehrini olduğu gibi zaman zaman sel tehditleri altındaki Zonguldak’ı da yakından ilgilendiriyor. 
Uzmanlara göre, 2030'ların ortasından itibaren Ay'ın yörüngesinde bazı yalpalamalar yaşanacak. 
Bunun sonucu olarak gelgit yüksekliğinin değişmesi, kıyı şehirlerindeki sel baskınlarının sayısını dörde katlayacak. NASA sonuç olarak 2030'ların ortasından itibaren 10 yıllık bir dönemde su kaynaklı felaketlerde dramatik bir artış beklendiğini bildirdi.

GELGİT YÜKSEKLİĞİ DEĞİŞECEK
Coğrafya derslerinden de hatırlayabileceğimiz üzere, gelgit, Ay'ın ve Güneş'in çekim etkisiyle özellikle açık denizlerdeki su düzeyinin günlük olarak alçalıp yükselmesi olarak tanımlanıyor. 
Ay, yörüngesinde hareketine devam ederken, yörüngenin elips şekline bağlı olarak Dünya'ya yaklaşıp uzaklaşıyor. 
Bu da gelgit yüksekliğinin değişmesine yol açıyor.

SU KAYNAKLI FELAKETLERDE DRAMATİK ARTIŞ
Uzmanlara göre, 2030'ların ortasından itibaren Ay'ın yörüngesinde bazı yalpalamalar yaşanacak. Bunun sonucu olarak gelgit yüksekliğinin değişmesi, kıyı şehirlerindeki sel baskınlarının sayısını dörde katlayacak. NASA sonuç olarak 2030'ların ortasından itibaren 10 yıllık bir dönemde su kaynaklı felaketlerde dramatik bir artış beklendiğini bildirdi.
NASA'ya göre sahil şehirleri hızla yükselen gelgitlerin yarattığı sel baskınlarıyla mücadele etmek zorunda kalacak. Bu sel baskınları bir ay ya da daha uzun süreler boyunca kümelenmiş halde meydana gelecek.

18 YILLIK DÖNGÜNÜN YARISI TEHLİKE DÖNEMİ
Ay'ın yörüngesindeki yalpalama 18,6 yıl sürüyor. 
Bu sürenin yarısında Dünya üzerindeki günlük gelgitler baskılanıyor. Sulardaki yükselme normalin altında kalırken, alçalma halinde de su seviyesi normalin üzerinde kalıyor.
Sürenin diğer yarısında ise su seviyesindeki yükselme her zamankinden daha yüksek, alçalma ise her zamankinden daha alçak oluyor. Küresel deniz seviyelerindeki değişiklikler, gelgitin yaratacağı etkiyi birkaç katına çıkarıyor.
Ay, 2030'lu yılların ortalarından itibaren, yüksek olan gelgit seviyelerini daha da yükseltmeye başlayacak. Bu noktada buzulların da en az 10 yıl daha eriyeceğini ve denizlerdeki su seviyesinin birkaç santimetre daha yükseleceğini de hesaba katmak gerekiyor.

Editör: TE Bilişim