Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz Zonguldak’ın ilk milletvekili Tunalı Hilmi’yi anlatarak yeni yapılan Sahil Yolu`nun adı Tunalı Hilmi olsun dedi.

Hayati Yılmaz’ın Zonguldak Tarih platformundan yaptığı paylaşımı şu şekilde:
“Zonguldak`ın ilk milletvekili aynı zamanda Ereğli kaymakamı ve Bolu Sancağı`na bağlı Zonguldak bölgesini temsilen, ilk mecliste mebus olan Tunalı Hilmi`nin, Zonguldak`ta ne heykeli var ne ismi... Herhangi bir mahalleye, caddeye sokağa verilmemiş. Oysa Osmanlı`nın son dönemlerinde kaymakamlık yapıp daha sonra milli mücadelede, hem ülke genelinde hem de Bolu, Ereğli çevresinde cengâverce mücadele etmiş biridir. Daha sonra Zonguldaklı bir ekiple, Zonguldak il olmadan önce, Bolu milletvekili çatısında yine bölgeyi temsil etmiş, değerli bir insandır.

Maalesef bu insanın hakkını verememişiz.

Milli mücadele başlarında Zonguldak Şehir Merkezi`nde yabancılar ve azınlıklar hakim duruma geçmişti.

Bakın, 1920`de kurulan birinci mecliste bile Tunalı Hilmi bölgeyi nasıl takip ediyor.

........

“Efendiler; seçimler vesilesi ile oralara gittim (Zonguldak). Bundan 8-10 yıl evvelde Ereğli`de Kaymakam`dım. Oradan ayrılırken 450 haneden ibaret bıraktığım Zonguldak'ı, 1500 haneyi tecavüz surette meskun buldum. Halbuki evvelce benim hatıralarıma göre orada 100, 150 kadar hatta 200 kadar Müslüman evi vardı. Bu sefer Beyler, maalesef 50 kadar bile Müslüman evi bulamadım. 1500’ü mütecaviz ecnebiden Rum ve Ermeni’den mürekkep haneyle meskun olduğunu gördüm”

(Bolu Mebusu Tunalı Hilmi Bey; “Zonguldak’ta Askerlik Mükellefiyeti Hakkındaki Kanun” teklifi ile ilgili olarak TBMM`nin 21.10.1920 tarihli oturumu konuşması)

..........

Özelikle Osmanlı`nın son dönemi ve Fransız işgalinde Zonguldak`ta yabancıların hakim olduğu ,madenlerin yabancılar tarafından işletilmesi ve çalışanların çoğu yine yabancılar tarafından oluşturulmuştu

Tunalı Hilmi`nin Zonguldak hakkında işçilerin askerlikten muaf tutulması da dahil meclise bir çok önerisi vardır.

Bu milli mücadele kahramanı adına verilen,günümüzde Ankara`da en ünlü caddesi olan "Tunalıhilmi Caddesi vardır.

Kurtuluş savaşında namı Zonguldak`ta çok büyük olmasına ramen daha sonraları adı maalesef unutulmuştur.

Dilaver Paşa`nın adına bir mahalle var , Mithatpaşa Mahallesi var.

Bülent Ecevit`in adına hem Üniversite hem de cadde var ama Tunalı Hilmi adına hiç bir şey yok .

Öneri;

Zonguldak sahiline yapılan yeni düzenlemeden sonra, Sahil Yolu`nun adı Tunalı Hilmi olsun. Hem böylelikle ,"Zonguldak Sahil mi? Zonguldak Kordon mu? Zonguldak İskele mi, Zonguldak Liman mı ?"deyip, bir türlü adını koyamadığımız yerin de bir sabit ismi olur.

Editör: TE Bilişim