Zonguldak Yayla`da çekilen bu fotoğrafta ,kanunsuz topraklardaki gerçek kişileri görebiliriz.

Fox TV`de yayınlanan "Kanunsuz Topraklar" adlı dizideki karakterlerin, 1930 yılların başlarında ,Zonguldak'taki gerçek karakterleri fotoğrafta yer alıyor.
Tüccar ,Bürokrat ve bir işçi.
Zonguldak Limanı İskelesi`nden aldığı yükü ,kim bilir kaç merdiven veya yokuş çıkarak taşımış, bir de mal sahipleri ile fotoğraf çektirmiş garibim.
Tüccarların Zonguldaklı olmadığı kesin ama hamal için bir şey söyleyemem. Çünkü o yıllarda hamallık, genelde Artvin, Trabzon, Bayburt, Giresun ,Erzurum ve Erzincan gibi vilayetlerden göç eden kişiler tarafından yapılıyordu.
Aslında şöyle ; hamalların bir düzeneği vardı. Muhtar veya Kethüda dedikleri bir kişiye bağlıydılar. O kişi hangi vilayetten ise hamallarda genelde o vilayetten seçiliyordu.
Hamamcılık aslında o yıllarda önemli bir is kapısıydı. Hamallık bile yapmayıp bos bos gezenlere ipsiz denirdi. Zira hamamların ipleri vardı. İpsiz recep gibi; zaten o da kömür kaçakçılığı yaparak kazanıyordu.. Daha sonra Kurtuluş Savaşı kahramanı oldu.
Kanunsuz Topraklar adlı dizi yayınlandıktan sonra eleştirilerden biri Zonguldak şivesi konuşulmadığı olmuştu. Bu yersiz bir eleştiri bana göre. Zira o yıllarda Zonguldak Şehir Merkezi veya Kozlu genelde dışarıdan gelenlerin çoğunlukta olduğu bir yer haline gelmişti.
Belki bir iki Zonguldaklı karakter araya yerleştirilebilirdi, Zonguldak şivesi konuşturulabilirdi.
Dizide maden ocağı sahibi Malik Efendi ile onun bürokrattı Avukat Yavuz önde; aralarında ise dizide ki Davut karakteri diyebiliriz.

Zonguldak Tarih - Hayati Yılmaz

Editör: TE Bilişim