Türkiye'nin ilk maden teknik okulu olan Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, "Biz Buralıyız." Türk-Alman Yaşamı 1990 isimli uluslararası fotoğraf sergisine mekan sahipliği yaparak herkesi sergiye ve okulun tarihi binasını gezmeye davet ediyor.

Sergi süresi olan Ağustos ve Eylül ayları boyunca haftada bir kez düzenlenecek rehber eşlikli tarih turları ile Türkiye'nin ilk maden teknik okulu MTAL'ın, Fener mahallesinin ve Zonguldak'ın iç içe örülmüş hikayesini rehberlerimizden dinleme, okul arşiv ve müzesini ziyaret etme, bahçelerini gezme ve tarihi binalarını görme fırsatı bulacaksınız.

Türkiye’nin ilk maden teknik okulu “Ma’adin Mühendisi Mekteb-i Âlisi” (Yüksek Maden Mühendisi Mektebi), Zonguldak'ta, 20 Ekim 1924 Pazartesi günü okul idaresince yapılan açılış töreninin ardından açıldı.

1935 yılına kadar İktisat Vekaleti’ne (bir dönem için de Ticaret Vekaleti) bağlı Havza-ı Fahmiye Umum Müdürlüğü’nün okuluydu.

Maden Teknik Okulu, varlığını 1961 yılına kadar sürdürdü. MTA’ya bağlanmadan önceki dönemde 70 maden mühendisi mezun verdi. Mühendislik eğitimine paralel olarak yürütülen, nezaretçi ve topoğraf gibi teknik elemanların eğitimlerine devam edildi. Daha sonra da teknisyen eğitimi 1949 tarihine kadar devam etti.

1950 yılında alttaki binaya Ticaret Lisesi, üstteki binaya ise Erkek Sanat Enstitüsü yerleştirildi. Zonguldak Maden Teknik Okulu öğrencileri 1961 yılı sonunda - Zonguldak’ta yeni bir teknik okul açılıncaya kadar - İTÜ Maçka Teknik Okulu’na nakledildi.

Bu devir işlemleri sırasında okulun, içeriği bilinmeyen bazı malzemeleri Maçka Maden Fakültesine, fizik aletleri de Yüksek Ziraat Enstitüsüne devredildi. Okulun arşivi ise Zonguldak Erkek Sanat Enstitüsüne zimmetlendi.

Ruhr Müzesi'nin Bonn-Ankara İş Gücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü vesilesiyle hazırladığı serginin organizasyonu Zonguldak Kent Konseyi-İyi Yaşam İçin Farkındalık çalışma grubu ve Zonguldak Kömür Jeoparkı işbirliği ile düzenlenmektedir.

Herkese açık ve ücretsiz sergiyi 12 Ağustos-22 Eylül arasında Pazartesi hariç her gün gezebilir, rehberli okul ve sergi tur tarihlerini etkinlik programında bulabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim