Eski Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın geçtiğimiz günlerde Madenci Anıtı önünde yaptığı halk otobüsleri açıklamasına tepki gösterdi.

Gonca, Alan’ın açıklamasında kullandığı “Bu dönüşüm için daha önceki arkadaşlarımız keşke adım atsalardı. Bizde üstüne tuğla koyabilseydik. Halının altına süpürge koymuşlar” ifadeleri sonrası açıklama yaparak yapmış olduğu çalışmaları madde madde anlattı.

Gonca’nın halk otobüsleri konusunda yaptığı açıklama şu şekilde:

"Zonguldak Belediye Başkanı Sn Ömer Selim Alan 26 OCAK 2022 tarihinde Madenci Anıtı önünde basın mensupları İle bir araya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtlamıştır.

Başkan Alan,basın mensuplarının Özel Halk Otobüsleri ile ilgili sordukları bir soruya verdiği cevapta geçmiş dönemde görev yapmış Belediye Başkanlarına atıfta bulunarak;

 “Bu dönüşüm için daha önceki arkadaşlarımız keşke adım atsalardı.Bizde üstüne tuğla koyabilseydik.Halının altına süpürge koymuşlar “ ifadelerinde bulunmuştur.

Sayın Başkana bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.Geçmişe yönelik eleştiri yapacaksanız ki yapabilirsiniz, muhataplarınız kim ise İsimlerini kullanarak açıklamanızı yapmakta fayda var. Bu bende olabilirim,bir başkasıda olabilir.O zaman sorun olmaz.ilgilisi cevap verir veya vermez.

Ancak, isim vermeden önceki arkadaşlarımız diyerek yapmış olduğunuz bu açıklamanın, 2004-2009 Döneminin AK partili Belediye başkanı olarak benide içine aldığı düşünüldüğünde, şahsım olarak bu konuda kamuoyuna açıklama yapma gereği doğmuştur.

Sayın Başkan, benim dönemimde de toplu taşıma, Özel Halk Otobüs işletmeciliği kanalıyla mahalleler 8 hatta ayrılarak ihaleli olarak yapılmıştı. Yolcu taşıma bilet ücretleri de  belediye meclisinde karar alınarak uygulanmıştı. Görevden ayrıldığımız 31 Mart 2009 tarihi itibariyle de Belediyemizin hakedişleri taşıma hizmetini  yapan firmalardan tahsil edilmişti.

Sözleşmelerin takip ve denetimi titizlikle yapılmış, Belediyemiz ile yüklenici firmaların hakları karşılıklı olarak korunmuştu.

Zaman zaman karşılıklı olarak bazı sorunlar çıkmış olmakla birlikte bunlar çözüme kavuşturulmuştu.

Sonucunda da Halkı toplu ulaşım hizmetlerinden mağdur edecek,sıkıntıya sokacak  sözleşme feshi gibi uygulamalara gerek kalmamıştı.

Bu nedenle de ,5393 sayılı Belediye kanununda,Belediyelerin görev, yetki ve sorumlulukları arasında yer alan taşıma hizmetine alternatif başka çözümlerde aranmamıştı.

O nedenle, dönemimle ilgili sizin ifadenizle sorunların halı altına sürülmesi gibi hoş olmayan uygulamalar yapılmamıştı. İnsan konumu ne olursa olsun imkanları dahilinde işini layıkıyla yapmalıdır. Elbette ki çözüme kavuşmayan ve üstünden gelemediğimiz konularda olabiliyor; bunlar için de yol göstermek, bazen o işi yapmak kadar etkili olabiliyor.

Hizmet ve çözüm odaklı olunduğu sürece, hiç şüphesiz başarı da kendiliğinden gelir. Örnek olarak; dönemimde bu düşünceyle Zonguldak Belediyesinde bir ilk olarak başardığımız,450’ ye yakın emekliye tüm alacaklarının tamamının aynı anda peşin olarak ödenmesidir. Bu uygulamayla emekli personelimize aynı anda 17 milyon ( trilyon ) TL ödeme yapılmıştı. O dönemki yıllık bütçemiz ise 50 milyon (trilyon) du ve tamamı öz kaynaklarımızdan karşılanmıştı.

Yukarıda toplu taşıma hizmeti ile ilgili yaptığım açıklamaların doğruluğu belediyemiz arşivinde de bulunan, 5393 sayılı Belediye kanununa göre hazırlanan 28-03-2008 tarih ve  2007 mali yılı ile yine 27-03 2009 tarih ve 2008 mali yılı denetim raporlarının 7 ve 8. maddelerinde açıkça görülecektir.

Bu maddelerde özetle “ Başkanlıkça yapılan çalışmalar ve kurulan komisyon çalışmaları sonucunda gelirlerin artığı ve başarılı çalışmaların yapıldığı “ ifadeleri yer almıştır.

Bu denetim raporları yasa gereği o tarihlerde Belediye meclisine de  sunulmuş olup görüşülerek olumlu olarak kabul edilmişti.”

Editör: TE Bilişim