Zonguldak'ta sosyal medya üzerinden zaman zaman yayın yapan Z HABER ve Karaelmas TV’ye haklarında korsan yayın yaptıkları gerekçesiyle açılan davada karar verildi. Z HABER Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz ile İmza Gazetesi Sahibi Osman Sav ve Lens Medya sahibi Ergin Özkul hakkında Zonguldak 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada Z HABER ve Karaelmas TV’ye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) tarafından verilen lisans işlemini yaptırmadan yayın yaptıkları gerekçesiyle 3 gazeteciye ayrı ayrı 7 ay 15 gün hapis bedeli olarak 12 bin 480 lira para cezası verildi. Aynı kararın 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Z HABER’DEN KAMUOYUNA

Z HABER Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz, karar üzerine yaptığı açıklamada; “zhaber.com.tr olarak Zonguldak Karaelmas Vergi Dairesine kayıtlı bir medya kuruluşuyuz. Zonguldak ve çevresinde vatandaşların haber alma hakkını en hızlı ve en doğru şekilde sağlamak amacıyla hizmet vermekteyiz. Verilen kararla ilgili itirazımızı yaptık. Yüz yüze mahkeme olması durumunda olayın öncesini sonrasını ve süreç içindeki çelişkileri daha iyi anlatma şansı bulacağımızı düşünüyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse, öncelikle her kurum yasal haklarını savunmak ile mükellef. Şikayetler doğaldır. Bizler de bu güne kadar bu sürecin başından itibaren Radyo Televizyon Üst Kurumu ile yaptığımız tüm görüşmelerde yazılı ve sözlü olarak; ‘Yasa tam olarak neyse biz ona uymaya hazırız. Yasa dışı bir beklentimiz olamaz. Bu durum lisans alınması gerektiren bir durum ise başvurmaya hazırız” dememize rağmen bizlere sosyal medya yasasının netleşmesi gerektiği ifade edilmiştir.

İlgili kararda; “Haberlerin görsel ve işitsel sunumlarında sınırların aşıldığı ve editoryal sorumluluk altında program sunmak amacıyla hareket edildiği, yine sanıkların kurumsal bir kimlik altında ve bireysel olarak ifade ve fikir hürriyeti kapsamında değerlendirilemeyecek şekilde içerik ürettikleri” ibareleri yer almaktadır.

Bugüne kadar Youtube ve facebook gibi platformlar üzerinden yapılan yayınların Radyo ve Televizyon Üst Kurumu’nca nasıl karar verilmesi gerektiğiyle ilgili olarak başta RTÜK’ün sayın üyeleri arasında görüş ayrılıkları sık sık medyada yer almıştı. Sosyal medya üzerinden yapılan yayınlarla ilgili bu güne kadar açıklanmış verilmiş benzer karar yok diye biliyoruz. Bu nedenlerden dolayı yasal haklarımızı aramaya devam edeceğiz… Bilgi kirliliği yaşanmaması adına şimdilik bu bilgileri sizlerle paylaştık. İtiraz ve sonraki gelişmelere göre ayrıca bilgilendireceğiz. Haberlerin ardından arayan, soran, görüş ve desteklerini paylaşan tüm dostlarımıza ve okurlarımıza teşekkür ediyoruz."

Editör: TE Bilişim