-ÖZEL HABER-

Zonguldak’ta yatırımları bulunan Çatalağzı Termik Santrali ve EREN Enerji Termik santralleri kömür tedarik sorunu yaşamaya devam ediyor. 

Eren Enerji, yurt dışından ithal ettiği kömür fiyatlarında aşırı yükselişe bağlı olarak Zonguldak ve yurdun farklı noktalarından daha fazla kömür tedariki sağlamaya çalışıyor. Eren Enerji’nin 5 ünitesinden dördünde üretimin durduğu beşinci ünitenin ise yarı yükte çalıştığı öğrenildi.

SORUN ÇÖZÜLMEZ İSE ÜCRETSZ İZİNLER GÜNDEMDE

Yaklaşık bin 300 işçinin çalıştığı Eren Enerji’de izin hakkı bulunan çalışanlara izinleri kullanma zorunluluğu getirildi. Firmanın çalışanları mağdur etmeme adına zorunlu izne çıkarma veya işten çıkarma yoluna gitmemesi çalışanlar arasında memnuniyet yarattı ancak sorunun yılbaşına kadar çözülememesi durumunda ücretsiz izinlerin kaçınılmaz olabileceği belirtiliyor.

200 LİRAYA ÜRETİLİP 100 LİRAYA SATILIYOR

Birkaç sene öncesine göre katlanarak giden kömür fiyatları dövizde yaşanan dalgalanma sonrasında ithal edilemeyecek duruma geldi. Termik santraller iç piyasaya yönelmiş olsa da ihtiyacı karşılayacak kömürü bulmak mümkün değil. Oransal anlamda üretim maliyet fiyatı ile satış fiyatı arasında yüzde yüze varan bir zarar söz konusu. Mevcut rakamlar 200 liraya üretilen elektriğin 100 liraya satılması ile eşdeğer durumda. Bu da termik santrallerin bu duruma daha fazla dayanamayacağı anlamına geliyor.

SORUN ÇÖZÜLMEZ İSE KIŞIN SIKINTI YAŞANABİLİR

Sorunun çözümü için bekleyiş devam ederken 2022’nin ilk aylarında ciddi enerji krizi yaşanabileceğinden bahsediliyor. Bununla birlikte elektriğe yüzde 45 oranında zam talebi de siyasetin gündeminde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sorunun çözümü için çalışıyor ancak elektriğe zam yapılsa bile dolarda yaşanan artış ilerisi için güven vermiyor.

Editör: TE Bilişim