(Orijinal yazı olarak alınmıştır)
15 gün evvel Ankara’ya gitmiş olan Zonguldak C.H.Fırkası: Vilayet idare heyeti reisi Mithat Akif Bey dün İstanbul’a dönmüştür. Birkaç gün sonra Zonguldak’a dönecektir. Mithat Akif Bey Zonguldak’ta yapılan işler hakkında şunları söyledi:

“Zonguldak yeni bir Halkevi binası yapılacaktır. Binanın projesi için açılan müsabakada Abidin ve Zeki Beylerin projesi birinciliği kazanmıştır. Projeyi hazırlayan mimarlara Halkevi tarafından 700 lira ikramiye verilecektir. Bina 89 bin liraya çıkacaktır. Bina 25 oda ve 65 kişilik salonlu bir müzik holü ve Gazi Hz.nin ikametlerine mahsus bir daireyi muhtevi olacaktır. Bu bina Ankara Halkevinden sonra Anadolu’da yapılan Halkevi binalarının şimdilik birincisi olacaktır.
Zonguldak Belediyesi tarafından 47 bin lira sarfile 85 metre uzunluğunda iki katlı betonarma bir deniz iskelesi yapılmıştır. Bu iskele belediyeye günde 100lira varidat getirmektedir.

İkinci yol inşaat programına göre, vilayet dahilindeki bütün yollar (600) bin lira sarfile bu sene zarfında tamamen yapılacaktır.
Ve bunların ikmalinden sonra doğrudan doğruya Ankara ile muvasale temin edilecek, Zonguldak, Çaycuma tarikile ve şimendifer yolu ile Safranbolu’dan Kastamonu’ya kadar irtibat temin edilmiş olacaktır. Ereğli’de Devrek tarikile Ankara’ya bileştirilmiş olacak ve bu yolların inşası vilayet dahilinde iktisadi harekata çok müseait hazırlayacaktır.

İki sene zarfında Ereğli’nin Alaplı nahiyesine 600 bin, Amasra nahiyesine 180 bin fındık fidanı dikilmiştir. Amasra nahiyesi dahilinde geçen sene zarfında 380 fenni tavuk kümesi yapılmıştır.
İnşaata bu sene başlamak üzere Zonguldak’a 200 bin lira sarfile içme suyu getirilecektir.

Bartın kasabasına 800 bin lira sarfile su gönderilmesine başlanmıştır. Amasra nahiye merkezine asker suyu namile maruf suyun akıtılmasına karar verilmiş ve tahsisatı temin edilmiştir. Amasra’da iptidal bir şekilde olan zeytinciliğin şapkacılık ve sepetçilik haline kalbi düşünülmüş ve bu iş için iki mütehassıs getirilmesine karar verilmiştir. Mütehassızların tahsisatı dahiliye vekaletince kabul edilmiştir.

Elyevm Zonguldak kasabasında 210 radyo vardır. Bütün spor klüpleri ve nahiye merkezleri için radyo sipariş edilmiştir.
Zonguldak ilk mekteplerinde okuyan fakir çocuklardan 210 efendiye Kanunusami iptidasından itibaren içtimai yardım şubesince sıcak yemek verilmektedir. Talebelere yerli ayakkabı ve elbiseler diktirilmiştir. Geçen sene Ereğli'den İstanbul’a 30 bin okka çilek gönderilmişti. Bu miktar bu sene 50 bin okkaya çıkarılacaktır. İlk Türkbalık konserve fabrikası faaliyetlerini genişletmiş, ihracatını arttırmıştır.”

Fotoğraf: Halkevi Binası temel atma törenidir...

 

Editör: TE Bilişim