Zonguldak kent merkezinde bulunan lavuar alanının altında uzun zamandır kullanım dışı olan kömür deposunun varlığı birçok kişi tarafından bilinmiyordu. Uzun yıllar kullanıma kapalı olduğundan depoda biriken sular nedeniyle Zonguldak’ın Yerebatan Sarnıcı olarak nitelendirildi. Zonguldaklı tarihçi- yazar- maden mühendisi Ekrem Murat Zaman kömür deposunu ele alan bir yazı paylaşarak tarihsel açıdan değerinin de kaybolmaması amacıyla günümüze kazandırılması gerektiğini savundu. 

Ekrem Murat Zaman’ın konuyla ilgili paylaştığı yazısı ise şu şekilde;
“İstanbul’da 532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı ünlüdür.

Kene kabusu başladı! Kene vakalarında yanlış yöntem ölüme sebep oluyor! Kene kabusu başladı! Kene vakalarında yanlış yöntem ölüme sebep oluyor!

Zonguldak’ta cementasyon firmasının yaptığı Yerebatan Sarnıcının ünü bilinmez.

Zonguldak lavuar alanından geriye bir tek dekantasyon kuleleri kaldı gibi görülse de bu alanın altındaki kömür deposu çıkış merdivenleriyle birlikte İngiliz cementasyon firmasının yaptığı bir planlama harikası bu slime (şılam) sarnıcı böyle beklemektedir… Koruma kararlarına uyulmalı ve mutlaka işlev kazandırılmalıdır.

İŞİN DOĞRUSU

Son aylarda MÜKEMMEL bir çalışmayla içerideki su boşaltıldı. Depo temiz şekilde elde şimdi. Böyle bir yeraltı sanayi yapısı dünyada ender…”

Editör: Tuğçe Atalar