Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, adını ve soyadını değiştirmek isteyenler için başvurular 24 Aralık'a kadar uzatıldı. Başvurular ayrıca e-devlet üzerinden de yapılabilecek. Bu gelişmenin ardından sosyal medyada uygulamaya dair FETÖ ve sığınmacı seçmenler ile ilgili iddialar ortaya atılmıştı. Genel Müdürlük geniş yankı uyandıran iddialarla ilgili açıklama yaparak düzenlemeyle ilgili ayrıntıları paylaştı.

Sosyal medyada ad ve soyad değişikliği uygulamasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin ortaya atılan FETÖ ve sığınmacıların seçmen listesinde yer almasıyla ilgili iddiaların ardından, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, uygulama hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Söz konusu düzenlemeden sadece doğumla Türk vatandaşı olan kişiler yararlanabilmektedir. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişiler kapsam dışındadır" ifadeleri yer aldı. Sosyal medyada çok konuşulan iddialara ilişkin ise açıklamada "FETÖ mensuplarını kurtarmak ve yabancılara vatandaşlık verilmesi gibi akla mantığa sığmayacak ilişkilendirmeler bile yapılmıştır" şeklinde ifadeler yer aldı.

YÜZ BİNLERCE KİŞİ ADINI VE SOYADINI DEĞİŞTİRDİ

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini bildirdi.

Genel Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, vatandaşların, genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliği başvuruları, e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık'a kadar yapabilecek.

İl ve ilçe idare kurulu kararıyla ad soyadı düzeltilmesi uygulaması sayesinde bugüne kadar 298 bin 670 kişinin soyadını, 134 bin 818 kişinin ise adını değiştirdiği bildirildi.

Editör: TE Bilişim