Kastamonu’da yangın! Hayvanlar telef oldu! Kastamonu’da yangın! Hayvanlar telef oldu!
31 Mart yerel seçimlerine kısa süre kala sandık başına gidemeyecek seçmenler ''Oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmazsam ne olur, cezası var mı, ne kadar?'' sorularının yanıtını merak ediyor.
Seçim yasalarına göre, Türkiye'de oy kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak, bu zorunluluğun ihlali durumunda uygulanacak cezalar belirli kurallara tabidir.
YEREL SEÇİMDE OY KULLANMAMA CEZASI VAR MI?
Oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda YSK tarafından cezai işlem uygulanmaktadır.
Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanma işlemi yerine getirilmediğinde cezası YSK tarafından belirlenmektedir.
Seçim günü oy kullanmama durumunda seçmene verilecek idari para cezası dışında, seçmene herhangi bir ceza uygulanmaz veya herhangi bir yasal sorumluluk doğmaz.
2023 YILINDA 300 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİ
2023 yılında yapılan genel seçimlerde oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti. Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapıldığı biliniyor. 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belli olacak.
Öte yandan kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler seçimde oy kullanamayacak.
Editör: Şeyma Kaya