Son dönemde tesettür modası, her geçen gün daha fazla büyümeye ve gelişmeye başladı. Buna bağlı olarak da tamamlayıcı parçaların başında gelen şal modelleri de çeşitlilik kazandı. Şal, emin olunamayan bir görünüm için son noktayı koyan dokunuştur. Ayrıca hediye seçimi olarak da son zamanlarda popüler olarak tercih edilmektedir. Bu noktada seçim yaparken belli başlı kriterleri de dikkate almak gerekir. Peki, şal alırken nelere dikkat edilmelidir?

  • İlk olarak renk ve biçim uyumuna bakmak gerekir.
  • Kumaş yapısına ve türü önemlidir.
  • İşlevsel olmalıdır.
  • Kombin tercihine göre doğru tercihler yapılmalıdır.

Bu gibi belli başlı kriterlerin yanında şalın kalitesi de oldukça önemlidir. Herkesin bütçesine uyacak çeşitlilikte ve fiyat skalasında bulunan hazır şal modelleri vardır. Bu sayede ulaşılabilir olan bu parçalar tesettür giyinen herkes için kurtarıcı olmaktadır.

Şal Modelleri Nasıl Olmalıdır?

Tesettür giyimi tercih eden kadınlar için şallar büyük kolaylık sağlamaktadır. Türban ya da eşarp gibi kullanımı zor değildir. Kolay şekil verebilmek için şal yumuşak olmalıdır. Sert kumaştan üretilen şallar maalesef şekillendirme konusunda zorluklara sebep olmaktadır. Ayrıca çok yumuşak şallar da aynı şekilde şekil verme konusunda kolay değildir. Rüzgârlı havalarda bozulma riski yüksektir. Tabii bu durumda kişinin şalı bağlama biçimi de oldukça önemlidir.

Kumaş seçimi işlevsel olması açısından da oldukça önemlidir. Çünkü yazın terletmeyecek soğukta üşütmeyecek kumaşlar tercih edilmelidir. Sırf bu sebeple üretilen dört mevsim şallar da vardır. Bu sayede kullananlar fazla tüketimden de kaçınmış oluyorlar. Tek seferlik kullanılan şallar dolaplarda çürümeye yüz tutmaktadır. Bu nedenle şal modelleri arasında doğru seçimler yapmak son derece önemlidir.

Desen konusunda sayısız seçenek olduğu söylenebilir. Hazır şal deseni seçimi tamamen kişiseldir. Tesettür giyimi tercih edenler gardıroplarını gözden geçirmeli ve ellerinde bulunan parçalara en uygun deseni seçmelidir. Bu sayede bir şalı birden fazla kullanma şansı doğacaktır ve kişinin kendi zevkine göre yapılan seçimiyle sıkılma riski de ortadan kalkacaktır. Genelde tercih edilen, modası geçmeyen desenler de bu konuda kurtarıcıdır.

Tüm bunların yanı sıra tercih edilen kumaşın kaygan olamaması gerekir. Tesettür giyinen kadınlar için belki de en önemli özellik budur. Kaymayan kumaşlar sayesinde sürekli şal düzeltmeye ihtiyaç duymak gerekmez.

Şal Modelleri

Şal modelleri arasında seçim yapmak için kullanım alanlarına bakmak gerekir. Evde, okulda, işte, davette ve daha pek çok yerde kullanılmak üzere çok çeşitli modeller vardır. Her alan için de kullanılacak farklı kumaşlar vardır. Örneğin davet için en uygunu saten, ipek ya da şifon modellerdir. Kumaşlarının parlaklığı ve dokusu davette tercih edilen elbiseler için daha uygundur.

Penye şal modelleri ise evde kullanım için en ideal olanlardır. Hem yazın hem kışın kolaylıkla kullanılan bu modeller sıkça tercih edilmektedir. Günlük kullanım için özellikle yaz aylarında daha dikkatli seçim yapmak gerekir. Serin tutacak, terletmeyecek omuz şalları, bu gibi zamanlarda en sık kullanılan şal modelleri arasında yer almaktadır.

Bunların haricinde dokusu, deseni, kumaşı da şal için ayırt edici özelliklerdir. Son dönemlerde artan çeşitlilik ile hayatımıza ütü gerektirmeyen şal modelleri de dahil olmuştur. Tesettür giyinen kadınlar için büyük kolaylık sağlayan bu şal türü en tercih edilen modeller arasındadır. Her gün değişen tesettür modası dünyasına uyum sağlamak isteyenler illa fazla paralar ödemek zorunda değiller. Günümüzde yaşanan çeşitlilik sayesinde kaliteli ürünlere uygun fiyatlarla erişmek mümkündür.

Editör: TE Bilişim